Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 01.07.2020. 12:15
  • Brodsko-posavska, Sičice

Mladi poljoprivrednik Ivan Pirizović iz Sičica očekuje i do 8 t/ha pšenice

Idemo do pšenice pa što nam Bog da, rekao je Ivan, misleći samo na kišu. Jer, to je već 'moto' kakvog 'iz rukava' u poljoprivrednoj proizvodnji izvlače samo oni koji se nisu pobrinuli za svoje usjeve na valjan način. Naš domaćin jest, sukladno čemu nas je uz cestu prema Bosni, u mjesta Sičice, čekala istinska raskoš RWA usjeva

Foto: RWA Hrvatska
  • 2.179
  • 194
  • 0

Poznavajući prevrtljivost prve polovice ove godine, uvodnu sušu i kasnije vlažne i kišne dane, ni naš domaćin Ivan Pirizović nije se usudio ponuditi pomirujuće riječi i reći da nam kišobran na polju ne treba.

"Idemo do pšenice pa što nam Bog da", rekao je, misleći samo na kišu. Jer, to je već 'moto' kakvog 'iz rukava' u poljoprivrednoj proizvodnji izvlače samo oni koji se nisu pobrinuli za svoje usjeve na valjan način. Naš domaćin jest, sukladno čemu nas je uz cestu prema Bosni, u mjesta Sičice, nedaleko Nove Gradiške, čekala istinska raskoš RWA usjeva.

Ivan sije oko 50 hektara pšenice, dok je pod RWA usjevima više od 70%. Tenor, Lennox i Viriato - tri su sorte na njegovom polju kojima se jako veseli: "Zadovoljni smo, pa pogledajte tu pšenicu! A čak nam ovo i nije najbolja zemlja koju imamo, ali pravilo je da se pokusna polja siju uz cestu. I zaista izgleda sjajno", pohvalio se Ivan.

Unatoč lošem početku godine, usjevi u odličnom stanju

"Kažete da ste već bili na jednom polju pšenice oko Koške? I kakvo je? Je li moje bolje? Ili ono tamo?", odmah je Pirizović nanizao pitanja, koja smo, diplomatski, serijom izjava 'umotanih u celofan', uspješno izbjegli. Jer, da se razumijemo, oba polja uistinu blistaju. Male su to razlike u uvjetima istog sjemena i pravilnog ponašanja s usjevima. Impresivno je uistinu izgledalo Pirizovićevo polje, bez polegnutih stabljika, jedro i potentno, a on ponosan!

Suradnju s RWA počeo je u rujnu 2019. godine: "To je bila dobra odluka. Sortiment na tržištu im je jako dobar, sorte vrhunske. Nemamo nikakvih zamjerki. Štoviše, radujemo se proširivanju suradnje."

vf
RWA pšenica na polju Ivana Pirizovića

Iako vidimo da je pšenica u sjajnom stanju, upitali smo ga kako je iznio nevolje ove godine, od izostanka snijega, suše s početkom proljeća i kasnijih oborina?

"Kako i vidite, sve je podnijela. Plašili smo se kada snijeg nije pao, pratili stanje kasnije, vodili računa, činili što možemo i trebamo, ali pšenica je sve sama učinila. Svim problemima je sjajno odgovorila. S kišom je došlo do pojave buhača, odnosno žitnog balca, ali to je zanemarivo u odnosu na ono što nam se znalo događati s drugim sortama", rekao je.

Posljednju riječ daju kombajn i vaga, ali očekuje do 8 t/ha

Vrlo brzo ćemo govoriti o prinosu. Što kaže Vaše stručno oko kada pogledate usjeve? Očekivani prinos? Hektolitarska masa?

"Ne možemo još govoriti o prinosu. Tek smo počeli surađivati s RWA, a i uvijek volimo pričekati da posljednju riječ kažu kombajn i vaga. Po našoj procjeni bi trebalo biti između 7 i 8 tona po hektaru. A hektolitarska masa? To će jako ovisiti o kiši pred žetvu. Bude li kišno opet, pada hektolitarska masa", strpljivo je odgovarao na pitanja Pirizović.

Dodao je kako je ugovorena kooperacijska proizvodnja sa svom 'opremom' koju RWA ima. Sjetveni sadni materijal, zaštita, gnojivo..., sve je dobio, stoga planiraju sav prinos prodati RWA-u. Jedini nedostatak u tom aranžmanu je, kako kaže, što u tom kraju manjka otkupni silos, odnosno otkupna stanica, no siguran je da će otkupljivač poslati kamione za preuzimanje pa se ni oko toga ne brine.

RWA predstavnik je i njihov savjetnik te prijatelj

Zanimalo nas je i što mu kažu kolege, suradnici, prijatelji... kakvi su iz RWA s otkupom, cijenom, rokovima plaćanja...?

"Među ovdašnjim ljudima nemamo nekakvih saznanja, ali informacije koje imamo od drugih, a s kojima smo ponajviše pričali, jest da ne moramo brinuti. I u to vjerujemo. Poslije svih dosadašnjih koraka u suradnji, sigurni smo kako će i taj završni biti odrađen kako treba".

Dodaje kako su njegovom pšenicom svi zadovoljni: "Da ne kažem - ljubomorni. Pšenica je sada vrhunska i to je svima jasno. Čekamo kombajn i vagu", samouvjereno priča naš sugovornik, referirajući se naposljetku na suradnju s prodajnim predstavnikom RWA.

"Nadilazi poslovan odnos, on je naš saveznik i prijatelj, a u takvim uvjetima nas veseli poslovanje", zaključio je Pirizović.

Za više informacija o sortama pšenice, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

RWA Hrvatska Ivan Pirizović Pšenica Urod Prinos Sičice


Autor

Alan Srčnik

Više [+]

Novinar Slavonskog radija i Osijek expressa. Autor gurmanske dijete


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije