Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 17.02.2023. 09:00

Mladen Konjević: Sada se stvaraju komponente prinosa, kasnije ih možemo samo prihranjivati

Iako su u dobrom stanju, usjevi su gladni. Druga polovica veljače vrijeme je i kada se trebaju izvršiti prve prihrane

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.523
  • 191
  • 0

U veljači smo svjedočili zimskim temperaturama, ali nedostaje snježni pokrivač. Kako se to odrazilo na stanje usjeva ekipa Slavonskobrodske televizije doznala je od Mladena Konjevića iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Iako su jutarnje temperature prethodno razdoblje bile i do -10°C one dnevne su znale biti i u plusu stoga on smatra da većih posljedica unatoč nedostatku glavnog izolatora, odnosno snježnog pokrivača ne bi trebalo biti.

"Naše ozime pšenice moraju proći stadij niskih temperatura odnosno jarovizacije. To je preduvjet da biljka pređe iz vegetativne u generativnu fazu", istaknuo je ovaj savjetodavac.

Kaže da se sada stvaraju komponente budućih prinosa, a prva je dužina klasa. "Ono što se formira sada, to je to. Kasnije ih možemo samo ishranjivati", pojasnio je. Kaže, ako u ovom trenutku biljka nema dovoljno hranjiva začet će manji broj klasića i imati manji broj zrna.

Posljedice na uljanoj repici

Bilo bi poželjno da vrijeme jačih minusa ne potraje, a dok su žitarice trenutno u dobrom stanju posljedica smrzavanja moglo bi biti na uljanoj repici koja je ipak sijana nešto ranije. "Povoljni jesenski uvjeti rezultirali su time da su biljke iznimno razvijene ušle u zimu", istaknuo je Konjević.

Kod uljanih repica je problem, kaže, što se vegetacijski vrh izdigne iz tla i ne bude dobro zaštićen lišćem pa pod utjecajem niskih temperatura izmrzne. "To je dio koji daje prvu osnovnu granu, a znamo da njoj imamo najveće komponente prinosa", dodao je.

Vrijeme je za prihranu

Iako su u dobrom stanju, ovaj savjetodavac napominje da su usjevi gladni. Druga polovica veljače vrijeme je i kada se trebaju izvršiti prve prihrane. "Savjetujemo da se ide s KAN-om zato što on ima dušik u nitratnom i amonijskom obliku koji odmah djeluje dok je UREA organsko gnojivo i kod nje treba rad mikroorganizama da bi se dušik raščlanio što je duži period", ističe Konjević.

Kada je u pitanju gnojidba, neki proizvođači su pri jesenskoj sjetvi štedjeli. "Puno je površina zasijano bez osnovne gnojidbe", kazao je zaključivši da sada cijene padaju i da se sve može ispraviti kvalitetnom proljetnom prihranom.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Stanje usjeva Ozimi usjevi Mladen Konjević SBTV Jarovizacija Prihrana Gnojivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.