Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ba-mi Agro
  • 08.10.2015. 09:10

Mikrogranulirano gnojivo direktno pri sjetvi!

Primjena CERAFERT start-up micro kao startnog gnojiva isplativa je kroz povećani urod u prosjeku za 10 posto, zatim kroz uštede troškova skladištenja, utovara, istovara te kroz smanjenje broja prohoda traktora.

Foto: depositphotos, weerapat
  • 1.379
  • 48
  • 0

CERAFERT start-up micro je mikrogranulirano startno fosforno gnojivo sa dodatkom cinka i magnezija. Ovo gnojivo treba smjestiti na i oko sjemena kako bi ga sjeme moglo koristiti već pri samom nicanju. Pitanje je kako ga možemo primijeniti kod različitih kultura, a da istovremeno iskoristimo sve njegove prednosti?

Novije sijačice imaju depozitore koji omogućuju deponiranje startnih gnojiva već pri samoj sjetvi direktno na sjeme. Ovaj tip sijačica za sjetvu kultura gustog sklopa (žitarice, uljana repica, soja), osim spremnika za sjeme ima i spremnike za gnojivo, tako da ono dolazi direktno na sjeme. Tako se maksimalno koriste prednosti ovih gnojiva i postiže se najveći mogući prinos, uz 10 do 15 puta manju potrošnju gnojiva.

Tehničke mogućnosti primjene mikrogranuliranih gnojiva

Ravnomjerna raspodjela gnojiva CERAFERT start-up micro moguća je i sa vrlo preciznim rasipačima gnojiva tipa Rauch Komet ZSB. Nakon rasipanja, gnojivo se sjetvospremačem unese na dubinu sjetvene posteljice. U ovom slučaju, pošto se gnojivo primjenjuje širom, preporučamo povećati količinu gnojiva za 10-15 kg/ha.

Također je zbog vrlo sitne granulacije gnojiva moguće i direktno miješanje sa sjemenom žitarica u sanduku za sjeme i istovremena sjetva i gnojidba. Idealan omjer sjemena i gnojiva je 1:5 za sjeme. Najbolje je kod punjenja sanduka sa sjemenom redati slojeve gnojiva i sjemena (kao sendvič).

Jači razvoj korijenova sustava

Primjena na ovaj način omogućuje razvoj jačeg korijenova sustava kod žitarica i do 40%. Jače razvijen korijenov sustav omogućuje bolje prezimljenje ozimih žitarica, manji utrošak sjemena u sjetvi i raniji i brži start u proljeće. Krajnji rezultat je povećanje priroda za 8-12%.

Kod kultura koje se uzgajaju u rjeđem sklopu (šećerna repa, kukuruz, suncokret) CERAFERT start up micro može se primijeniti pomoću depozitora na sijačici, bilo da se odluči za nabavku novih ili da se iskoriste već postojeći depozitori za granulirane insekticide. Sa depozitorima, mikrogranulirana gnojiva treba položiti u sjetvenu brazdu zajedno sa sjemenom, a ne sa strane sjetvene brazde kao što je to slučaj sa primjenom granuliranih insekticida. U tom slučaju samo treba cijev depozitora usmjeriti u brazdu, što je tehnički vrlo lako izvedivo.

Za više informacija o proizvodu kontaktirajte tvrtku Ba-mi Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: depositphotos, weerapat


Tagovi

Ba-mi Agro Mikrogranulirano gnojivo Cerafert Rasipač gnojiva Gusti sklop Spremnik za gnojivo Manja potrošnja Ušteda gnojiva Startno gnojivo Rauch Komet ZSB Jači korijen

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]