Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 04.05.2022. 07:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Mato Brlošić: Nadamo se da ćemo imati 80 posto prošlogodišnjih prinosa

Platiti danas 100 kg uree 1.200 kuna je doslovce bacanje novca, istaknuo je Brlošić rekavši da ju se po ovim cijenama ne isplati koristiti.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.907
  • 411
  • 0

"Kiša je pala pet do 12. Ona nam sigurno neće donijeti prinose koje smo imali prije godinu dana, ali je sigurno spasila sve što je jesenas sijano, a i ovu proljetnu sjetvu", izjavio je za Osječku televiziju Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako je naglasio, neće biti kao prošlogodišnji zbog dugog razdoblja hladnih noći i nedostatka padalina. "Nadamo se da će biti 80 posto onoga što smo imali", napominje.

U punom je jeku cvatnja uljane repice jedne od najznačajnijih proljetnih ratarskih kultura istočne Hrvatske. "Na terenu vidimo nedostatak ukidanja pojedinih insekticida. Pola usjeva izgleda prihvatljivo, a pola ne", ističe Brlošić rekavši da je po njegovoj procjeni zasijano 50 posto manje površina u odnosu na prijašnju godinu.

"Sad se postavlja pitanje što će se dogoditi kada budemo morali prijeći na ekološku proizvodnju?", upitao je rekavši da se u istočnoj Slavoniji smanjuju površine s obzirom na trend i probleme u toj proizvodnji.

Drastičan porast cijena osnovnih energenata i umjetnih gnojiva također će se odraziti na ukupnu proizvodnju kao i na prinose. "Veći broj poljoprivrednika je mineralno gnojivo nabavilo krajem prošle godine kada su još donekle bile prihvatljive cijene. Platiti danas 100 kg uree 1.200 kuna je doslovce bacanje novca", istaknuo je Brlošić.

Iz vlastitog iskustva, kaže, gnojivo se po toj cijeni ne isplati koristiti. "U takvim uvjetima je nažalost bolje ne proizvoditi jer nas takva proizvodnja s takvim inputima vodi ravno u propast", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Mato Brlošić HPK Uljana repica Stanje usjeva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com