Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi ratari
  • 10.04.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Slobodnica

Manju proljetnu gnojidbu ratari planiraju nadoknaditi folijarnom - povoljnija je?

Mladi ratari Marko Đaković i Josip Maričević nadaju se da će visoke cijene repromaterijala nadoknaditi više otkupne cijene žitarica i uljarica.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 3.353
  • 336
  • 0

"Trenutno bacamo 160 kg/ha KAN-a, što je manje nego prošle godine, ali takve su mogućnosti", kazao je Marko Đaković iz Slobodnice ekipi Slavonskobrodske televizije. On je kao ozimu kulturu posijao pšenicu, a na gospodarstvu njegovog kolege, Josipa Maričevića u jesen se sijala zob, tritikal, pšenica i ječam.

"U proljetnoj sjetvi posijat ću kukuruz i soju", dodao je on. Kako kaže, zadržao je iste površine pod tim kulturama kao lani, no jare je ipak manje prihranjivao zbog visokih cijena. "Pokušat ćemo to nadoknaditi s folijarnim gnojivima preko lista jer su povoljnija", istaknuo je Josip.

Marko pak kaže da su na nekim površinama primjenjivali i do 50 posto manje gnojiva kako bi nešto uštedjeli.  No, ova dvojica ratara ipak se nadaju da će sve nadoknaditi veće otkupne cijene žitarica i uljarica koje su u najavi.

"Bolje bi bilo da nema rata i da su cijene kao prošle godine, ali ne možemo na to utjecati. Tržište tako funkcionira. Kada nečega nema onda se to cijeni", kazao je Josip.

Posebni izazovi su pred malim proizvođačima, Marko obrađuje 5 hektara, a kako kaže, ako se ovakva situacija nastavi, budućnost u poljoprivredi upitna mu je. "Ova godina u usporedbi s prošlom je puno gora i ako se tako nastavi ja nemam što tu tražiti", zaključio je Marko.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Mladi ratari Gnojidba Visoke cijene Josip Maričević Marko Đaković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U miholjačkom ataru