Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski posao
  • 19.07.2018. 12:00

Maloljetnici u metlicama? Samo uz pravilnikom propisane uvjete!

Jeste li kao dijete išli u metlice? Danas bi daleko teže mogli do tog, inače, dobro plaćenog sezonskog posla.

Foto: Bigstockphoto/FERHOVA
  • 6.585
  • 367
  • 1

Jeste li kao dijete išli u metlice? Danas bi daleko teže mogli do tog, inače, dobro plaćenog sezonskog posla. Naime, država je ovaj sezonski posao u poljoprivredi striktno uredila zakonskim odredbama, pa je uvela vaučere i više ga ne mogu obavljati maloljetnici. Poslodavci su, kako se ne bi nepotrebno izlagali riziku sukoba s državnom administracijom, radije izbjegavali zapošljavati one koji još nisu napunili 18 godina, doznaje glas-slavonije

Kako objašnjavaju. u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava ipak kažu kako nema zapreke da maloljetni redoviti učenici rade i obavljaju neke poslove u poljoprivredi, no uz određene uvjete, pa je takav rad isključivo propisan Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem. Taj Pravilnik omogućuje povremeni rad redovitih učenika, i to samo u vrijeme školskih praznika, uz posredovanje ovlaštene srednjoškolske ustanove, odnosno učeničkog servisa, i uz poštovanje posebnih odredbi koje se odnose na radno vrijeme, pravo na stanku, dnevni i tjedni odmor te zabranu noćnoga rada.

U Pravilniku, pak, stoji da se ne smije zaposliti osoba mlađa od 15 godina, ili starija od 15, a mlađa od 18 godina, ako pohađa obvezno osnovno obrazovanje. Malodobnici se ne mogu zaposliti na temelju ugovora o radu za obavljanje povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi, odnosno vaučera. Sklopi li poslodavac ugovor o radu za obavljanje povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi s osobom koja je redoviti učenik, to bi ga moglo skupo stajati, jer dolazi u prekršaj za koji je propisana nemala kazna.

Dodatno, piše Glas Slavonije, zbog nedostatka radne snage, smanjuju se površine zasijane sjemenskim kukuruzom. Samo na PIK-u Vinkovci sije se na 30 hektara u odnosu na nekadašnjih 100 do 150 hektara. Dnevnica za kidanje metlica inače je za osam sati rada 150 kuna. 


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Metlice Kidanje metlica Sezonski posao Maloljetnici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]