Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ino Brežice
  • 16.09.2013. 14:54

Malčiranjem smanjite upotrebu gnojiva

Pod vodstvom Novocommerca prikazani su u radu malčeri tvrtke INO iz Brežica. Malčiranje je benefit jer malčirana njiva daje veći prinos kulture koja se nakon malčiranja sije

  • 2.583
  • 206
  • 0

Na polju tvrtka Hana-Vuka d.o.o., uz cestu Budimci - Koška, imali smo prilike vidjeti u radu malčere slovenske tvrtke INO iz Brežice. Prezentacija je bila u organizaciji tvrtke Novocommerce, a vodio ju je Ivo Brzica dok je o malčerima tvrtke INO govorio Branko Kos.

U radu smo mogli vidjeti malčer MKS Plus model 225 priključen na traktor John Deere 5820 (88 KS) i malčere EURO 280 + Duplex 800 priključeni na traktor John Deere 7530 (185 KS). Malčirali su se biljni ostaci kukuruzovine te kanal uz njivu.

Malčer MKS Plus model 225

INO iz Brežica je tvrtka sa dugogodišnjom tradicijom, koja seže u 1957. godinu, proizvodnje strojeva za poljoprivredu i komunalno gospodarstvo. Njihovo prisustvo na tržištu od više desetljeća govori dovoljno o kvaliteti strojeva koje izrađuju. Glavni proizvod koji izrađuju su malčeri koji broje preko 220 modela posebno prilagođenih potrebama pojedinih tržišta na koja se izvoze. Tržišta na kojima prodaju najviše malčera su Njemačka, Engleska i Švicarska, a svoj proizvodni program izvoze u preko 50 zemalja (neke od njih su Japan, Australija, Kanada pa čak i Novi Zeland).

Malčiranje je jedno od vrlo bitnih elementa u poljoprivrednoj proizvodnji uz pomoć kojeg se mogu ostvariti veći prinosi. Prema riječima g. Kosa na pokusnoj parceli u Njemačkoj zasijali su pšenicu na 2 ha od kojih je jedan hektar prije sjetve malčiran, a drugi nije. Na malčiranom dijelu ostvareni su prinosi od 1 tone pšenice više po hektaru.

Na području Republike Hrvatske još je uvijek praksa paljenje biljnih ostataka što nije dobro jer se ti isti biljni ostatci mogu unijeti u tlo čime se radi dodatna gnojidba i bitni mirkoelementi za razvoj biljke vraćaju u tlo. Od 2015. godine pripremaju se nova pravila u upotrebi zaštitnih sredstava i zbrinjavana biljnih ostataka, a i samo paljenje strništa povlači opasnost od novčanih kazni.

Prednosti malčiranja

Malčiranje je benefit u proizvodnji jer izmalčirana njiva daje veći prinos slijedeće kulture koja se uzgaja na njoj. Jedna od posebnosti malčiranja je i praksa njemačkih poljoprivrednika koji nakon što skinu pšenicu zasiju zelenu kulturu kako bi imali jesensku zelenu gnojidbu.

Malčeri EURO 280 i Duplex 800

Osim zelene gnojidbe malčiranjem se uništavaju i štetnici. Na našim poljima je učestala pojava kukuruznog moljca koji se zadržava u stabljikama, a malčiranjem se uništava njegovo stanište. Osim smanjenja trošenja gnojiva, ovime dobivamo i uštedu prilikom smanjenje upotrebe pesticida.

Malčeri tvrtke Ino u potpunosti su prilagođeni europskim zakonima i njihova transportna širina nakon sklapanja ne prelazi 3m što ih čini kompatibilnim za prijevoz.

G. Brzica ističe posebnosti frontalnog malčera koji se može priključiti ispred i iza traktora. Najvažniji dio svakog malčera - rotor u potpunosti se proizvodi i kontrolira u tvrtki INO čime je zajamčena njegova kvaliteta i pouzdanost dugi niz godina.

Više o malčerima koji su bili prikazani u radu saznajte klikom na slijedeću poveznicu Prezentacija strojeva za malčiranje tvrtke INO. U prilogu članka nalazi se foto galerija sa prezentacije.


Fotoprilog


Tagovi

Malčiranje Gnojivo Biljni ostaci Oranje Kukuruzni moljac Ivo Brzica Branko Kos INO John Deere Traktor


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)


Partner