Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 09.02.2023. 18:00

Mađarska će pooštriti kontrolu ukrajinskih žitarica

Ne možemo dopustiti da mađarski poljoprivrednici pate jer koridor solidarnosti ne funkcionira kako treba, rekao je tamošnji ministar poljoprivrede

Foto: Depositphotos/mulderphoto
  • 1.369
  • 68
  • 0

Mađarska vlada uvodi stroge provjere kvalitete i sigurnosti prehrambenog lanca za žitarice koje dolaze iz Ukrajine, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede ove zemlje. 

Tvrde kako time štite domaće proizvođače od nedjelovanja Bruxellesa. 

Koridor solidarnosti ne funkcionira

Ministar István Nagy naglasio je da se mađarski poljoprivrednici mogu osloniti samo na vladu te zemlje jer, prema njegovim riječima, EU ne čuje glas europskih farmera.

"Ne možemo dopustiti da naši poljoprivrednici pate jer koridor solidarnosti ne funkcionira kako treba", dodao je ministar.

Izjavio je da će ova država nastaviti pružati svu pomoć i potporu kako bi roba stigla do odredišta, odnosno potrošača u Africi i na Bliskom istoku, ali da će uvesti "vrlo strogu kontrolu kvalitete" za one koje dolaze iz Ukrajine.

Neodrživa situacija

Skrenuo je i pozornost na izravnu odgovornost domaćih poduzeća koja koriste ukrajinske žitarice te poručio da moraju koristiti samo ono koje je u skladu s EU i domaćim propisima. Ističe da je trenutna situacija neodrživa jer je prodaja žitarica u ovoj zemlji i cijeloj Europi zaustavljena.

Podsjetio je i da su Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunjska i Bugarska od Europske komisije zatražile hitno poduzimanje mjera za ograničavanje uvoza ove vrste proizvoda iz Ukrajine.

Nastavlja se izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine - unatoč poremećajima na tržištu?

"Uvezene žitarice, uzgojene u puno manje teškim uvjetima, vrše pritisak na cijene, uzrokujući značajnu konkurenciju za poljoprivrednike u susjednim zemljama Ukrajine. Međutim, Bruxelles ne pomaže i nastavlja ne činiti ništa kako bi eliminirao nepovoljan konkurentski položaj mađarskih poljoprivrednika", tvrdi Nagy. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice István Nagy Mađarska Kontrola žitarica Ministarstvo poljoprivrede Kontrola kvalitete


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.