Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucernina zlatica
  • 09.05.2023. 13:30

Lucernina zlatica smanjuje prinos i do 50 posto: Kako ju suzbiti?

Smanjenje prinosa zelene mase prvog otkosa može biti 30 do 50 posto, a šteta se ogleda i u opadanju kvalitete lucerne.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.221
  • 98
  • 0

Najznačajniji i najčešći štetnik koji napada lucernu je lucernina zlatica (Phytodecta fornicata). Ovaj štetnik napada samo ovu kulturu, ima jednu generaciju godišnje i može bitno utjecati na kvalitetu i prinos, posebno u godini kada je došlo do njenog prenamnožavanja. Ženka polaže jaja tijekom travnja i svibnja na donje lišće.

Razvoj embrija traje od šest do devet dana, a stadij ličinke oko 15 dana, kada se povlače u tlo u stadij kukuljice na osam do 14 dana. Novi odrasli kukci pojavljuju se sredinom lipnja, hrane se dva do tri tjedna i potom povlače u tlo radi prezimljavanja.

Umanjuje prinos i do 50 posto

Prilikom ishrane odrasli mogu uništiti preko 100 listova ove kulture. Ličinke su zbog svoje brojnosti još štetnije. Kada se masovno pojave biljke mogu potpuno ostati bez lišća. Neuništeni dio biljaka zaprljaju svojim izmetom, a stoka tu hranu nerado jede. Najveće štete su pred prvi otkos, a zatim pred drugi. 

Zašto je važan prvi otkos lucerne?

Smanjenje prinosa zelene mase prvog otkosa može biti 30 do 50 posto, a šteta se ogleda i u opadanju kvalitete lucerne, gubitkom njene hranjive vrijednosti za 13 do 50 posto.

Pojavljuje se rano u proljeće

Odrasli imaju duguljasto-ovalno crvenkasto tijelo s crnim točkama (osam na pokrilju, a na vratnom štitu dvije). Dužine su šest do sedam milimetara. Ličinke su vretenaste, prljavobijele, pokrivene tamnim bradavicama s dlačicama, veličine do 10 mm. Odrasla jedinka prezimljava u tlu lucerišta (pet do 25 cm). Pojavljuje se rano u proljeće i odmah dopunski hrani mladim lišćem.

Pojavljuje se rano u proljeće i odmah dopunski hrani mladim lišćem

Štetnika se počinje pratiti u ožujku kada temperature u gornjim slojevima tla tijekom nekoliko dana iznose 10 - 12 stupnjeva. Tada se obavlja pregled površine tla, biljnih ostataka i lucerne primjenom 10 do 20 proba veličine 0,25 m² (50 x 50 cm). Kritičan broj u vrijeme početnog razvoja izdanaka je pet odraslih po metru kvadratnom, dvostruka gustoća pri jednom do tri lista, a četvorostruka s visinom izdanaka pet do 10 cm.

Kemijski tretman - odmah nakon prvog otkosa?

Kod razvijenog usjeva kada se pred prvi otkos u prosjeku na 10 košnji hvataljkom ukupno ulovi barem 30 odraslih ili 60 ličinki, tada se preporučuje tretiranje strništa nakon izvedenog prvog otkosa. Koriste se preparati na bazi cipermetrina, deltametrina, acetamiprida i slični. Obavezan je dodatak okvašivača. Ukoliko se ne obavi prvi tretman, nego se lucerna pokosi ranije, ili ako se napad primijeti tijekom prvog košenja, obavezno je obaviti kemijski tretman odmah nakon prvog otkosa, kao što je navedeno i vrlo bitno.

Očuvati kvalitetu i prinos prvog, ali i drugog otkosa je najvažniji zadatak u planu njene zaštite. U proljeće, kada ova biljka počinje intenzivno rasti, obilazak polja i praćenje pojave lucernine zlatice je obavezno. Ukoliko se primijete odrasli primjerci ne treba čekati već djelovati dok nije kasno. Ako je vrijeme za košnju blizu, treba ju pokositi što prije.

Ako se još malo čeka, potrebno je odmah kemijski tretirati pri čemu bi trebalo voditi računa o karenci preparata. Obično je to najmanje dva tjedna prije planirane košnje, naravno ovisno od preparata kojeg koristimo.


Povezana biljna vrsta

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Ciklus razvoja Štetnost Kritičan broj Suzbijanje Phytodecta fornicata Lucernina zlatica Lucerna


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]