Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta
  • 02.10.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Alaginci

Ljetna tuča smanjila prinos suncokreta: Nikica Marić ostao bez 10 hektara

Ove sezone posijao je i jedanaest probnih linija jedne sjemenarske kuće s kojom je sklopio ugovor, a cilj mu je bio ispitati njihovu kvalitetu i uljnost. 

Foto: Lucija Bencarić
  • 244
  • 57
  • 0

I dok mnogi ove godine zadovoljno trljaju ruke nakon žetve, vremenske nepogode poharale su suncokret Nikice Marića iz Alaginaca u Požeško-slavonskoj županiji. Od ukupno 17 hektara pod ovom kulturom, ostalo je samo sedam, dok je drugo uništila tuča koja je, podsjetimo, taj kraj pogodila u većim razmjerima ovoga ljeta.

"Što nam je ostalo? 60 posto je procijenjena šteta", kaže sugovornik za Poljoprivrednu televiziju. 

Iako na poljima često nikne sam, nije biljka koja ne zahtijeva brigu. Prije ga se okopavalo, a modernizacija u poljoprivredi dovela je do lakšeg i jednostavnijeg uzgoja ove uljarice.

"Kada se posije, treba se prvo riješiti korova. Suncokret spada u kulture koje se zovu okopavine. Znači, pošto se to više ne radi ručno već kultivira, dodaje se dušik i u jednoj određenoj fazi u kojoj se može zadnji put ući u polje, mora se napraviti jedna zaštita od bolesti", pojašnjava koje su sve agrotehnike potrebne u uzgoju dodavši kako nakon zaštite nema obveze sve dok ne sazrije. 

Ove godine posijao probne linije

Nikica je ove sezone posijao i jedanaest probnih linija jedne sjemenarske kuće s kojom je sklopio ugovor, a cilj mu je bio ispitati njihovu kvalitetu i uljnost. 

"Provjeravat ćemo i kontrolirati koji su bolji, normalno da će neki otpasti jer neće zadovoljiti uvjete", objašnjava ovaj ratar ističući kako kod ove uljarice unos treba biti što veći kako bi kultura bila dohodovnija.

Vršenje suncokreta nije zadnja faza ratarima koji se bave njegovim uzgojem. Zemlju je potrebno pripremiti i za iduću godinu. 

"Mogu ostati neke bolesti i zato se mora poštivati plodored. Od tri do četiri godine na ovoj površini ne bi smio biti ni on, ali ni neka druga uljarica. Ostatak se zaorava i dalje sijemo drugu kulturu", kaže sugovornik. 

Inače, većinu suncokreta proda, a dio obradi hladnim prešanjem kako bi imao domaće ulje za svoju obitelj. Preša, pojašnjava, radi na visoke pritiske, a prešanjem se iscijedi ulje. Količina sjemenki potrebnih za jednu litru ovisi o njihovoj uljnosti. Ako je ona 40 posto za jednu litru, potrebno je oko 2,5 kilograma. 

Iako nije prezahtjevna biljka, Nikičin suncokret ove se godine nije uspio oduprijeti vremenskim neprilikama pa se ovaj poljoprivrednik nada uspješnijoj idućoj sezoni. 

Više o uzgoju i ovogodišnjim prinosima sunockreta možete pogledati u videu:


Tagovi

Žetva suncokreta Nikica Marić Led Vremenske nepogode Pokusna polja Plodored Suncokretovo ulje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.