Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičast list
  • 17.05.2024. 07:30

List kukuruza je ljubičast - što je razlog?

List u svojoj bazi i uzduž glavne žile bude tamnozelen, a rubni i međužilni prostor, prema vrhu, dobije izrazito ljubičastu nijansu. Ona se vremenom širi čitavim listom

Foto: Karolina Rastija
  • 2.786
  • 229
  • 0

Ljubičasta nijansa na listu kukuruza česta je pojava u ovo doba godine, posebno u slučaju vremenskih prilika kakve imamo i ovoga proljeća.

Opis simptoma 

List u svojoj bazi i uzduž glavne žile bude tamnozelen, a rubni i međužilni prostor, prema vrhu, dobije izrazito ljubičastu nijansu. Ona se vremenom širi čitavim listom. U vrlo ranoj fazi rasta vidljivo je crvenkasto obojenje. 

Najčešći razlog je nedostatak fosfora ili ako ga je i dovoljno u tlu, nije se mogao apsorbirati u biljku. 

Ovaj mineral čuva i prenosi energiju nastalu fotosintezom te je zaslužan za pravilan razvoj biljke u prvim fazama rasta, posebno korijena, a onda i iskorištenost vlage. Važan za ujednačenu zriobu te sprječava gubitak zrna, a u konačnici i za bolji prinos. 

Što ometa apsorpciju?

No, može se dogoditi da se ne može apsorbirati u biljku kukuruza zbog vremenskih prilika kao što su vlažni i hladni uvjeti te velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura - a što je slučaj i ovoga proljeća. 

Apsorpciju sprječavaju kisela ili vrlo alkalna tla, ali i nizak nivo organske tvari i zbijeno zemljište. 

Nedostatak fosfora se također može pogoršati u tlima s visokim kapacitetom fosfata kao i u onima koja su bogata željezom. 

Prođe samo od sebe?

U većini slučajeva, ova pojava ne predstavlja ozbiljan problem i prođe sama od sebe, čim dani postanu topliji i vrijeme se stabilizira. 

Međutim, ako je ljubičasta boja uzrokovana nedostatkom fosfora u tlu, bit će potrebna prihrana, ali uz pomoć navodnjavanja ili folijarno jer je ovaj element slabo pokretan te ako se primjeni na površini tla, bit će dostupan samo u tom površinskom sloju. 

U svakom slučaju, redovito pratite stanja biljaka i pravovremeno reagirajte kako biste usjev održali zdravim i produktivim.  


Tagovi

Uzgoj kukuruza Ljubičasti list Simptom Nedostatak fosfora Prihrana Apsorpcija fosfora


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sirutka ključna komponenta novog sredstva protiv mamurluka?

Znanstvenici su osmislili sredstvo koje bi moglo biti najbolji lijek za mamurluk. Napravljen je od sirutke, nanočestica zlata i šećera, piše sciencealert.  Eksperimenti n...

Više [+]