Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 11.05.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Ličinke i žitni balac u usjevima žitarica

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 208
  • 8
  • 0

Na usjevima ozimih i jarih žitarica prisutne su ličinke i odrasli oblici žitnog balca (leme). Najveću štetu rade ličinke izgrizajući list, pri čemu ostavljaju epidermu u vidu bijelih pruga, posebno na listu zastavičaru, važnom za nalijevanje zrna.

Kritičan broj je prisustvo jedne do dvije ličinke po zastavici. Za suzbijanje se mogu primjeniti insekticidi Fastac 10 EC, Biscaya, Rely 40, Karate zeon, Lambda 5 EC, Karis, Decide, Proteus 110 OD ili Vantex.

Rane sorte pšenica nalaze se u fazi klasanja, pa poljoprivrednike podsjećamo da u toj fazi kao i u cvatnji pšenice, dolazi do zaraze klasa, koje uzrokuju gljivice roda Fusarium (palež klasa). Razvoju bolesti pogoduje kišovito vrijeme tijekom cvatnje, pa savjetujemo poljoprivrednike da prate razvojnu fazu pšenice, a u zaštiti protiv paleži klasa primijenite fungicide koji, osim na navedenu bolest, djeluju i na bolesti lista i to hrđu, smeđu pjegavost, pljevicu i pepelnicu. Neki od njih su Amistar Extra, Duett Ultra SC, Caramba, Controlan, Prosaro 250 EC, Folicur Ew 250, Zamir, Falcon EC 460 ili Artea plus EC.

Napominjemo poljoprivrednicima da su obvezni voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Pridržavajte se uputa koje dobijete prilikom kupnje.

Vesna Bradić, dipl.inž.agr.
vesna.bradic@savjetodavna.hr


Tagovi

Pepelnica Palež klasa Savjeti Cvatnja Hrđa Ličinke Smeđa pjegavost Klasanje Lema Žitni balac Savjetodavna služba Biscaya Decide Lambda Preporuke Fusarium Vesna Bradić Epiderma Zamir Zastavičar Ozime i jare žitarice Pljevica Controlan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.