• Javno savjetovanje
  • 09.10.2019. 09:00

Liberalizacijom proizvodnje do zaustavljanja pada broja proizvođača duhana

Aktualni Zakon o duhanu dozvoljava proizvodnju duhana samo onih pravnim i fizičkim osobama koje imaju sklopljen ugovor s pravnom osobom koja je registrirana za obradu duhana.

Foto: Karolina Rastija
  • 688
  • 49
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o duhanu

Opis savjetovanja: U skladu s odredbom članka 11. stavaka 1. i 2. Zakona o procjeni učinaka propisa ("Narodne novine" broj 44/17.) Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu.s Obrascima Prethodne procjene za svaki od planiranih nacrta zakona. U skladu s odredbom članka 11. stavka 3. istog Zakona propisano je da se za Prijedlog plana s Obrascima Prethodne procjene provodi savjetovanje u trajanju od 15 dana te je Ministarstvo poljoprivrede postupilo sukladno navedenom. 

Kako navode, izmjena je potrebna jer aktualni Zakon o duhanu dozvoljava proizvodnju duhana samo onih pravnim i fizičkim osobama koje imaju sklopljen ugovor s pravnom osobom koja je registrirana za obradu duhana. Drugim riječima proizvođač duhana samostalno ne može proizvoditi niti tržiti duhan.

Veliki je pad broja proizvođača duhana u područjima u kojima se generacijama uzgajao duhan. Ovi negativni trendovi uzrokovali su zapuštanje i neobrađivanje tih površina te napuštanje ruralnih krajeva.

Cilj je omogućiti liberalizaciju, odnosno da proizvođači duhana mogu slobodno proizvoditi i tržiti svoj proizvod te na taj način zaustaviti pad broja proizvođača duhana kojih je svega 1100. Republika Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje duhana, no s obzirom na ova ograničenja ista je gotovo pa nestala.

Savjetovanje je otvoreno do: 19.10.2019.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Pročitaj više »

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Zakon o duhanu Duhan Javno savjetovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na snimanje! :)