Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje CO2
  • 12.02.2022. 13:30

LEMKEN predstavio karbonski plug - poboljšava plodnost zemljišta

Ovim načinom obrade se u prvoj godini prinos usjeva može povećati do pet posto

Foto: LEMKEN
  • 3.877
  • 405
  • 0

Koncept Carbon Farming Plug (karbonski plug) za poljoprivredu razvio je LEMKEN u suradnji s Leibniz centrom za istraživanje poljoprivrednog krajolika (ZALF). Njihov istraživački rad o prinosu i klimatskim efektima djelomično duboke obrade zemljišta iskorišten je za kreiranje alata za obogaćivanje karbonom u obradivim površinama, a koji je spreman za serijsku proizvodnju. Za kupovinu će biti dostupan od sredine 2024. godine.

Namijenjen za meliorativnu obradu pri čemu se razbija zbijenost tla što dovodi do njegovog poboljšanja. Radna tijela obavljaju oranje na naizmjeničnim dubinama, a u svakoj drugoj brazdi formiraju kanale ispod razine obrade koji se popunjavaju gornjim slojem zemlje bogate humusom.

Povećanje prinosa do pet posto

Analize ispitivanja koje je proveo ZALF pokazale su da više od polovine tako unesenog humusa osigurava dugotrajno skladištenje CO2 u tlu.

Prednost ovakvog načina oranja je što se donji slojevi, koji imaju malo humusa, miješaju s gornjim te formiraju novo zemljište bogato humusom u roku od samo nekoliko godina, jer se karbon unosi iz usjeva. Sadržaj humusa se povećava, a plodnost poboljšava. Istovremeno se zadržava karbon u dubljim slojevima.

Radna tijela obavljaju oranje na naizmjeničnim dubinama

Stvaraju se uvjeti da korijen uzgajanih biljaka prodire dublje u zemlju što mu osigurava bolji pristup vodi i biljnim hranivima. U prvoj godini prinos se može povećati do pet posto.

Prihod za poljoprivrednike

Terenskim pokusima koje je proveo ZALF potvrđen je ovaj efekt koji je ustanovljen šezdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Oranje se može ponoviti dijagonalno na glavni smjer rada nakon pet do deset godina. Nova tehnologija uzgoja karbona otvara nove mogućnosti prihoda za poljoprivrednike u obliku trgovine CO2 certifikatima. Izbjegava se potencijalni budući porez na njegovu emisiju te poboljšava konkurentnost poljoprivrednih poduzeća, ističu u kompaniji. 

Također, LEMKEN-ov novi Carbon Farming Plug je povezan sa iQblue connect modulom koji je baziran na isprobanim i testiranim plugovima ove kompanije. Tako je omogućeno prikupljanje podataka o radu specifičnim za lokaciju, čime se precizno dokumentuje dubinu i položaj stvorenih kanala.


Tagovi

LEMKEN Karbonski plug Carbon Farming Plug IQblue connect modul CO2 ZALF Proizvodnja ugljika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Savska cesta 106, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 1811 718, e-mail: l.matijevic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)