Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 10.07.2019. 13:30
  • Požeško-slavonska, Gornji Emovci

Kvaliteta ječma odlična, prinos na nekim dijelovima i preko 7 t/ha

Prekomjerne oborine nisu naštetile ječmu koji je bio pravovaljano tretiran, ali odgodile su uobičajene rokove skidanja s polja.

Foto: Youtube/screenshot
  • 847
  • 157
  • 0

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prošloj godini na području Hrvatske ječam je zasijan na 52 tisuće hektara, dok je ukupni prinos iznosio 224 tisuće tona, što je oko 4,3 tone po hektaru.   

Daleko bolje rezultate od toga, kada je riječ o prinosu spomenute kulture, postigao je Blago Ivanika iz Gornjih Emovaca, koji je pivarski ječam posijao na 20 hektara: "Nikad nisam imao ovako dobar ječam. Bez pretjerivanja, urod je između 6,5 i sedam tona po hektaru. Imam i komade zemlje gdje je urod preko sedam tona. Osim prinosa i kvalitete ječma, koja se ogleda u razini proteina i količini vlage, je idealna. Sve je prva klasa. Ova godina je bila idealna za ječam", zadovoljan je.

Prekomjerne oborine nisu naštetile ječmu koji je bio pravovaljano tretiran, ali odgodile su uobičajene rokove skidanja s polja.

Vrijeme pogodovalo bolestima

"Veliki pljuskovi i promjenjivo vrijeme utjecali su na ovakvu kasnu žetvu, ali utjecali su i na bolesti. Ako nije uredno špricano dva puta najmanje, bolest se pojavi i odmah je nikakva zarada. Najviše problema imamo s plamenjačom koja dolazi poslije kiša, ali sve smo ispravno tretirali", rekao je Ivo Ivanika, Blagin otac.   

Radi velike potražnje, otkup pivarskog ječma obitelji Ivanika je siguran od tvrtke iz Nove Gradiške. Prema riječima Ive Ivanike, otkupna cijena ne bi smjela biti ispod kunu i 20 lipa po kilogramu.

"Za nas to nije nikakva zarada, jer skupa su gnojiva i zaštitna sredstva. Budući da smo ušli u Europsku uniju trebali bi unaprijed znati otkupnu cijenu. Ovako ne znamo ništa dok ne predamo ječam pa dobijemo ponudu. To nije dobro", ističe Ivo Ivanika.

Dobra godina za ječam, ali ne i za uljanu repicu?

"Cijena se ne zna, jer ona se uvijek formira na bazi pšenice. Kvaliteta će biti dobra, a i urod je odličan. Mislim da će cijena kilograma ječma biti iznad kunu i 20 lipa", smatra Blago Ivanika.

Ratarska godine obitelji Ivanika je odlična za ječam, ali isto se ne može reći za uljanu repicu: "Jednostavno je nisam mogao sačuvati od sjajnjaka i ostalih štetnika. Ljudi su išli i četiri puta u zaštitu protiv bolesti repice ove godine", rekao je Blago Ivanika.


Tagovi

Žetva ječma Prinos Kvaliteta Vlaga


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]