• Kiša dobrodošla
  • 30.07.2013.

Kulture obećavaju dobar urod

Poljoprivrednici koji su zasadili šećernu repu, u ovo doba godine morali bi obratiti pozornost na pojavu sive pjegavosti lista, inače jedne od najštetnijih bolesti na toj kulturi

  • 975
  • 174
  • 0

Obilna kiša koja je noćas pala u Slavoniji, za većinu poljoprivrednih kultura dobro je došla iako vlage u tlu, unatoč ekstremno visokim temperaturama proteklih tjedan dana koje su u nekim slavonskim gradovima jučer dosegnule i 38 stupnjeva Celzijevih, nije nedostajalo kako se to, na prvi pogled, moglo činiti, kaže viši savjetnik za ratarstvo Poljoprivredno-savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije, Luka Lešić.

Kiša koja je pala dobro će doći kukuruzu, soji i šećernoj repi kao i suncokretu, iako je poznato da ta kultura ne voli previše vlage niti učestale promjene vremenskih prilika, navodi Lešić dodajući kako sve navedene kulture na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobro izgledaju i nude optimizam da bi urod mogao biti više nego zadovoljavajući.

"Doduše, u poljoprivredi nikada ne treba biti čvrsto uvjeren da će prinosi u konačnici i biti onakvi kako se sada čini da bi mogli biti. To je ipak tvornica nad otvorenim nebom, a što li će nam do žetve i berbe nebo ponuditi, nikada se ne zna", kaže Lešić navodeći kako je u prvih šest mjeseci ove godine na županjskom području pao 421 litara kiše po četvornom metru što je u ranijim godinama znao biti godišnji, a ne polugodišnji prosjek.

"Padalina je bilo dosta i nitko se ne može požaliti kako ih nije bilo. Problem je međutim njihova neujednačenost te je tako primjerice samo u sedamanest dana svibnja palo 117 litara kiše što je dobro ali nije dobro da je toliko kiše palo u toliko malo dana, a onda dođe razdoblje bez ijedne kapi", ističe napominjući kako sušnije vrijeme za neke kulture zna biti i dobro. Osim suncokreta, za primjer navodi šećernu repu koja je uslijed suše primorana u potrazi za vlagom pružati korjen dublje u tlo što pridonosi boljem oblikovanju samog korjena.

Ujedno upozorava kako bi poljoprivrednici koji su zasadili šećernu repu, u ovo doba godine morali obratiti pozornost na pojavu sive pjegavosti lista, inače jedne od najštetnijih bolesti na toj kulturi. Prema njegovim riječima, repu je stoga potrebno prskanjem zaštiti, a pri tome valja paziti da u repi ne bude korova jer se, kako pojašnjava, pri prskanju korov poput kišobrana zna nadviti nad repom te na taj način onemogućiti tretiranje repinog lista.

"Poljoprivrednicima treba skrenuti pozornost i na pojavu termofilnih korova kod soje, koji se javljaju kod visokih temperatura, a koje s obzirom na stadij razvoja u kojem se soja nalazi nije više moguće kemijski tretirati već se korove mora ručno počupati", upozorava Luka Lešić.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Pročitaj više »

Tagovi

Kiša Padaline Suša Kukuruz Suncokret Soja Šećerna repa Luka Lešić Zaštita Siva pjegavost Termofilni korovi


Autor

Alen Kuns

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi