Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 06.01.2016. 17:30

Kukuruzu zbog vremenskih nepogoda raste cijena

Poplave u SAD-u primorale su američke proizvođače na prodaju uroda kukuruza, čija će se cijena nakon nepogoda vjerojatno povećati. U Argentini su ukinute kvote na izvoz kukuruza i pšenice pa se sada očekuje povećanje površina pod tim kulturama.

Foto: pixabay.com
  • 980
  • 94
  • 0

U Argentini su ukinute kvote na izvoz kukuruza i pšenice pa se sada očekuje povećanje površina pod tim kulturama, na štetu soje. Poplave u SAD-u primorale su američke proizvođače da prodaju urod kukuruza, čija će se cijena nakon nepogoda vjerojatno povećati.

Suša je pri kraju ljetne i na početku jesenske sezone 2015. zaustavila sjetvu u ključnim regijama Ukrajine, uzrokujući vjerojatno nešto slabiju žetvu u 2016. Ipak, povećano je zasijano područje pa se može očekivati svašta.

S kukuruza na soju pa opet na kukuruz?

Novi predsjednik Argentine ukinuo je sustav kvota na izvoz kukuruza i pšenice, i to samo nekoliko tjedana nakon što je ukinuo i izvozne poreze na ove sirovine.

Uklanjanje kvota povećat će konkurentnost na globalnim izvoznim tržištima, kažu statističari. Kvote su bile proizvod prijašnje argentinske Vlade kao sredstva osiguravanja domaćih potreba za hranom, što znači da su se veći proizvođači većinom prebacivali s uzgoja pšenice i kukuruza na soju koja nije bila pod sankcijama pa su ju mogli neometano izvoziti,

Sada kada su kvote i porezi na izvoz ukinuti, neposredna posljedica promjene u politici mogla bi biti mala promjena područja pod sojom koje će biti zasijano kukuruzom pri kraju sezone 2015/16.

Zbog poplava povećana cijena kukuruza?

Kako poplave pogađaju američki zapad, cijene američkog kukuruza rastu. Poplave koje su sada zahvatile dosta površina su zatvorile vodene puteve od Illinoisa do Missouri-ja, što znači da farmeri očajnički pokušavaju pronaći skrovište za svoje žitarice.

Tijekom prošlog mjeseca američki farmeri su nerado prodavali kvalitetne urode žitarica po cijeni koja je bila ponuđena od strane otkupljivača. No, u strahu od usjeva pod vodom i potopljenim skladištima pšenice, sada pristaju na sve, samo da spase urod od propadanja.

U 2016. više ukrajinske pšenice?

UkrAgroConsult je predvidio obilniju žetvu ukrajinskih ozimih usjeva u 2016., iako u mnogo manjim količinama nego u prošloj sezoni. Suša je pri kraju ljetne i na početku jesenske sezone zaustavila sjetvu u ključnim regijama Ukrajine, uzrokujući vjerojatno nešto slabiju žetvu u 2016. No, prognoza proizvodnje ozime pšenice se povećala za 0.3Mt na 17.8Mt zbog većeg posijanog područja od predviđenog.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište uljarica Argentina Cijene uljarica Proizvodnja soje Snaga eura Palmino ulje Kukuruz Izvozne kvote SAD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]