Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 19.06.2020. 18:00

Kukuruzni moljac uzrokuje lomove i manje prinose – koje su mjere zaštite?

Kukuruzni moljac uzrokuje velike štete poput lomova, opadanja klipova, prijevremenog zrenja i stvaranja uvjeta za gljivične bolesti što narušava prinose. Proteklih dana na kukuruzu su uočena jajna legla ovog štetnika, a koje su mjere zaštite saznajte u nastavku.

Foto: Flickr/Penn State
  • 796
  • 27
  • 0

Kukuruz je kod nas jedna od najvažnijih ratarskih kultura, a do sada je na njemu utvrđeno preko 100 vrsta štetnika koji se javljaju tijekom vegetacije. Naime, ova kultura je izložena njihovim napadima od sjetve do berbe pa čak i za vrijeme skladištenja. Jedan od onih koji se javlja u vegetaciji je kukuruzni moljac (Ostrinia nubilalis).

Na poljima uočena pojava kukuruznog moljca

Kako piše dipl. ing. Jadranka Berić iz Savjetodavne službe, još su proteklog tjedna na usjevima kukuruza pronađena jajna legla kukuruznog moljca kao i prvo ubušivanje gusjenica ovog štetnika. Poljoprivrednici koji žele vršiti tretiranja moraju obaviti vizualne preglede na prisutnost jajnih legla ili utvrđivanje prisutnosti tek ispiljenih gusjenica te na osnovu toga donijeti odluku o tretiranju. Treba napomenuti da je njih vrlo teško uočiti, lakše se može primijetiti pojava prvih gusjenica

Prema podatcima iz literature potreba za tretiranjem postoji ako se kod šećerca ili sjemenskog kukuruza utvrdi 5% biljaka na kojima su odložena jajna legla, dok je to kod merkantilnog kukuruza 10%.

Moljci izlijeću u lipnju i prvih dana srpnja

Ovaj štetnik prezimljuje kao gusjenica u stabljikama kukuruza i na ostacima u polju pa je važno pratiti upozorenja i poštovati krajnji rok zaoravanja ostataka. Kako piše prof. dr. sc. Marija Ivezić u knjizi Entomologija, glavno razdoblje izlijetanja leptira prve generacije u našim je uvjetima u lipnju i prvih dana srpnja. Oplođena ženka odlaže jaja u gomilicama od 2 do 70 komada i to s donje strane lišća ili na rukavcu.

Nakon 3 do 14 dana izlegu se gusjenice koje u najvećem broju slučajeva kontaminiraju zonu vršnog lišća, čijim se tkivom u početku hrane prouzrokujući na njemu okrugle rupice. Odatle prelaze na metlicu ili rukavac lista, da bi se potom uvukle u stabljiku ili začetke klipova. Najveće štete čine ličinke u stabljici kukuruza.

Za razvoj ovog štetnika potrebna je povećana vlaga, a utvrđeno je da je u godinama s manje oborina intenzitet napada kukuruznog moljca manji nego u godinama s većim količinama oborina.

Uzrokuje lomove, opadanje klipova i prijevremeno zrenje

Ovaj kukac ima dvije generacije godišnje i smatra se jednim od najopasnijih štetnika kukuruza, jer njegove gusjenice oštećuju sve nadzemne dijelove biljaka uključujući list, metlicu, stabljiku i klipove. Štete koje prouzrokuju gusjenice u prvim fazama nisu tako velike, a slično je i s oštećenjima metlice. Međutim, to se ne može reći za ona na stabljici i klipu.

U stabljikama one buše hodnike, što slabi cijelu biljku i smanjuje njenu čvrstoću te uzrokuje lomljenje, pogotovo kod jačih vjetrova. Ako gusjenice napadnu zametak klipova on redovno propada. Dakle, zbog napada ovog štetnika prinosi mogu biti znatno smanjeni. Treba napomenuti da izgrizanjem hodnika kroz dršku klipa, gusjenice mogu prouzročiti njihovo masovno opadanje ili prijevremeno zrenje. Gusjenice koje prodiru u zonu zrna na klipu predstavljaju posebnu opasnost gdje zbog ishrane stvaraju povoljne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti.

Mjere zaštite provesti prije ubušivanja 

Suzbijanje predstavlja problem jer se radi o štetniku koji se nalazi unutar biljke, stoga je potrebno izvršiti tretiranje prije nego što se gusjenice ubuše. To se radi kada se one nalaze na biljci ili u rukavcu lista, a na osnovi ranije spomenutog pregleda.

S obzirom na to da je kemijsko tretiranje zbog trenutka primjene insekticida ograničeno, veliku pažnju trebalo bi posvetiti biološkoj kontroli ovog štetnika što je puno prihvatljivije za okoliš. Uz pravilan izbor plodoreda, raniju sjetvu, uzgoj otpornih hibrida i uništavanje drugih potencijalnih domaćina, jedna od najučinkovitijih mjera suzbijanja svakako je uklanjanje kukuruzovine s polja kako bi se uništio što veći broj kukuljica koje su se ubušile u stabljiku radi prezimljavanja.

U Hrvatskoj se suzbijanje kukuruznog moljca provodi vrlo rijetko jer unatoč visokom intenzitetu napada još uvijek se dobivaju zadovoljavajući prinosi zrna te žitarice. Ako se odlučite za tretiranje, dozvolu imaju sljedeća sredstva: Decis 2,5 EC, Decis 100, Poleci plus, Rotor super, Demetrina 25 EC, Fastac 10 EC, Cytrin max, Coragen 20 SC i Ampligo. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu

Foto: Flickr licenca CC


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruzni moljac Štetnik kukuruza Ostrinia nubilalis Kukuruz Uzgoj kukuruza Zaštita kukuruza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije