Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 19.07.2015. 18:15

Kukuruza na tržištu nikad manje!

Smanjene su prognoze za uljanu repicu iz EU, dok vlada potražnja za kukuruzom kojeg nedostaje na tržištu. Očekuje se dobra žetva francuske meke pšenice. Velike zalihe soje utječu na slabljenje cijena uljarica.

Foto: depositphotos.com,
  • 857
  • 119
  • 0

Veća potražnja je za kukuruzom koji je ove godine razočarao urodom. Kina će odustati od uvoza pšenice, što će uvelike utrtjecati na tržište. Prinos meke francuske pšenice nadmašiti će i prošlu sezonu.

Ukoliko se nastave sušni uvjeti, Rusi i Ukrajinci očekuju znatno smanjenje prognoza za urod. Globalne zalihe soje neće biti toliko visoke zbog velikih potreba u SAD-u. Izvoz pak američke soje manji je od prošlogodišnjeg i zaostaje. Iako je u Kanadi pala kiša, tlo je još uvijek suho pa su očekivanja za uljanu repicu pala.

Najtraženiji je na tržištu kukuruz

Dojmovi su izmiješani na tržištu žitarica. U skladu s očekivanjima, zbog niže proizvodnje kukuruza u SAD-u i EU te veće globalne potražnje, situacija je napeta. Predviđanja su da će se potražnja za pšenicom u Kini za proizvodnju stočne hrane smanjiti, što je potreslo tržište pšenice koje će ove sezone vjerojatno biti i previše. Tim gore za cijenu, što se vidi i prema vrijednosti budućnosnica.

Unatoč zabrinutosti za kvalitetu meke francuske pšenice, izgledi su za njenu tržišnu vrijednost i više nego dobri pa će prinos nadmašiti vjerojatno i prošlu sezonu. Kako žetva napreduje na sjevernoj hemisferi, na tržištu najvažnija stavka ostaju vremenske prilike koje diktiraju kvalitetu i napredak vršenja žitarica. Ukoliko se vruće i suho vrijeme nastavi u srpnju u crnomorskoj regiji, ruski i ukrajinski ministri poljoprivrede kažu da će se značajno smanjiti prognoze uroda.

Izvozna prodaja američke soje kasni

Za razliku od proteklog tjedna, globalne zalihe soje u sezoni 2014/15 se prognoziraju nadolje, i to zbog većih zahtjeva koji stižu iz SAD-a. Slika je zaliha uljarica još uvijek na velikoj razini pa se čeka da stvari sjednu na svoje mjesto. Zasad se izvoz američke soje u sezoni 2015/16 prognozira za 1.4Mt niže za razliku od prošle godine pa je sada na 48.3Mt. No, izvozna prodaja sojinog zrna u marketinškoj sezoni 2015/16 (koja počinje u rujnu) zaostaje iza prethodnih godina. Do 2. srpnja 2015., samo je 6.3Mt soje prodano izvan zemlje, gotovo polovica od 11.7Mt koliko je bilo u ovo vrijeme ispred prošle marketinške sezone 2014/15 i najniže još od sezone 2010/11. Prema tome, malo je vjerojatno da će jaka ranija potražnja za sojom iz SAD-a biti okidač za pozitivna kretanja na tržištu.

Pomno se motri i utjecaj vremenskih uvjeta na usjeve uljane repice u ključnim područjima, EU i Kanadi. Tijekom vikenda, na kanadskoj su preriji dominirale kiše, iako je tlo još suho i dobro bi mu došlo još, a slično je i diljem Europe. USDA je smanjila svoje očekivanja za proizvodnju prošlog tjedna.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @budabar


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Žitarice Ječam Potražnja Ukrajinski izvoz Globalni izvoz Velika Britanija Ministarstvo okoliša Rusija DEFRA Argentina Funta Australija Kanada Australija Kukuruz Valute Meka pšenica Francuska Rusija Ukrajina Izvozn


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."