Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 22.11.2019. 16:30

Kukuruz INCLUSIV dao prosječno 13 t/ha, a u Međimurju preko 16 t/ha suhog zrna

Na čak petnaest lokacija prinos je bio veći od 13.000 kg/ha, a najveći prinos od 17.747 kg/ha ostvaren je kod Miklin Davora iz Badličana u Međimurskoj županiji.

Foto: RWA Hrvatska
  • 1.730
  • 129
  • 0

Tvrtka RWA Hrvatska ove je godine imala hibrid kukuruza INCLUSIV na 25 pokusnih lokacija. INCLUSIV je njihov novi vrhunski hibrid iz FAO grupe 410.

Biljke ovog hibrida su prosječno visoke, a položaj listova je uspravan. Hibridi s takvim položajem listova zahtijevaju manje prostora, pa ih je moguće sijati u gustom sklopu za intenzivnu proizvodnju. Klip je velik, ima 16 do 20 redova, a oklasak je tanak. Masa 1.000 zrna je velika i u prosjeku veća od 340 grama. Ovaj hibrid ima vrlo visoku tolerantnost na sušu i u ovom svojstvu je jedan od najboljih RWA hibrida. INCLUSIV ima jak korijenov sustav kojim vrlo efikasno koristi raspoloživa hranjiva u tlu tako da i na lošim tlima daje dobar prinos. Zbog svog jakog korijena bolje iskorištava zalihu vode u razdoblju suše, te je pogodan za uzgoj na svim tipovima tala. Komušina se u jesen odvaja od klipa tako da je otpuštanje vlage iz zrna izuzetno brzo. INCLUSIV pripada vrhunskom G-Seed brandu.

Na 25 pokusnih lokacija, prosječan prinos suhog zrna po hektaru bio je 13.012 kg, a prosječna vlaga je bila 19,1%. Na čak petnaest lokacija prinos je bio veći od 13.000 kg/ha, a najveći prinos od 17.747 kg/ha ostvaren je kod Miklin Davora iz Badličana u Međimurskoj županiji. Niže možete vidjeti pregled prinosa i vlage sa svih lokacija.

Napravili su analizu prinosa i po županijama. Najveći prosječan prinos suhog zrna od 16.326 kg/ha ostvaren je u Međimurskoj županiji. Na drugom mjestu s 15.182 kg/ha je Koprivničko-križevačka županija, a na trećem mjestu je Bjelovarska županija s 14.576 kg/ha.

U donjem grafu je pregled prinosa svih županija.

INCLUSIV su u 2018. godini i 2019. godini imali na pet istih lokacija. Prinosi suhog zrna su jako dobri i ujednačeni u obje godine što govori o jako dobroj stabilnosti ovog hibrida. Prosjek ovih lokacija u obje godine ispitivanja iznosio je 13.936 kg suhog zrna u hektaru.

U donjem grafu prikazani su rezultati s ovih pet lokacija.

INCLUSIV je vrlo ozbiljan kandidat za zamjenu najprodavanijeg RWA hibrida ULYXXE kojeg polako povlače iz proizvodnje. Ova dva hibrida su imali ove godine na deset zajedničkih lokacija.

Na čak osam lokacija INCLUSIV je imao veći prinos od ULYXXE-a. Prosjek prinosa INCLUSIV-a na ovim lokacijama bio je 13.551 kg/ha, a prosjek ULYXXE-a je iznosio 12.311 kg/ha. Razlika u prinosu u korist INCLUSIV-a je bila velikih 1.240 kg/ha. Velih broj hrvatskih farmera već niz godina sije ULYXXE i za njih je ovo važna informacija. ULYXXE bez sumnje ima dostojnog nasljednika!

U donjem grafu prikazane su zajedničke lokacije.

Za više informacija o hibridima kukuruza, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

RWA Hrvatska INCLUSIV Kukuruz Prinos ULYXXE G-Seed Pokus


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/