Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor mjeseca
  • 09.06.2021. 12:00
  • Grad Zagreb, Glavničica

Kubota M5112: Mala potrošnja, jednostavnost rukovanja i velike manevarske sposobnosti

Relativno malom masom od svega 3,4 tone uz kombinaciju s uskim kotačima, Kubota M5 je vrlo poželjan traktor za radove vezane uz obradu tla, ističe Ivan Brlek iz tvrtke SE-KRA

Foto: Marinko Petković
  • 8.205
  • 705
  • 1

Novi model japanskih traktora Kubota M5112 dolazi iz serije M5 i ima 113 konjskih snaga ili 84 kW te ne samo da udovoljava zahtjevnim Euro normama nego je bez problema položio prve radne testove roto brane i oranja na poljima u zadnjem selu na području Grada Zagreba, Glavničici, u okolici Sesvetskog Kraljevca, na imanju ponosnog vlasnika Dražena Frljaka koji obrađuje ukupno 24 ha zemlje.

Raste potražnja na hrvatskom tržištu

Riječ je zapravo o poboljšanoj verziji M5111 traktora, kojom su domaći kupci sada još zadovoljniji jer imaju mogućnost dodatne garancije, pored one osnovne od dvije godine ili 2.000 radnih sati, sada od pet godina ili 3.000 radnih sati.

"To je važno za kupce jer im distributer pet godina održava traktor, od motora, prijenosa do hidraulike, što znači praktično sve“, kaže Ivan Brlek, prodajni predstavnik tvrtke SE-KRA d.o.o. generalnog zastupnika ovih traktora za hrvatsko tržište.

Kako smo čuli, svake godine, od 2009., raste njihova prodaja na domaćem tržištu, a sve više imaju korisnika koji kupuju i dva, tri traktora. 

Odlikuju ga odlične manevarske sposobnosti

Inače, Kubota, osnovana još 1890. godine, prvi je motor s unutarnjim sagorijevanjem namijenjen poljoprivredi napravila davne 1922. Traktore proizvode i prodaju od 1960., a već je prvi model imao pogon na sva četiri kotača (4WD). Danas svoje proizvode prodaju u 130 zemalja.

Imaju najprodavaniji traktor na tržištu SAD-a te prodaju koja se kreće oko 30 milijuna proizvedenih motora.

Ekonomičan i agilan

Kubota M5112 model ima Common rail motor s četiri cilindra i četiri ventila po cilindru, a uz ugrađeni DPF filter i Ad Blue sustav zadovoljava posljednje standarde zaštite okoliša u EU odnosno smanjenja emisije ispušnih plinova (Stage V).

Neke od najvažnijih odlika M5 modela su: mala potrošnja, jednostavnost rukovanja te vrlo velike manevarske sposobnosti jer kod skretanja postiže zakretni kut prednjih kotača od čak 55 stupnjeva, tako da mu radijus okretanja bez kočenja iznosi samo 4,2 metra.

Tu je i puno standardne opreme koja je ugrađena u traktor, kao što je elektrohidraulični reverzer za promjenu smjera vožnje bez uporabe kvačila, standardno ugrađene pužne brzine pomoću kojih je moguće postići brzinu od samo 340 m na sat, samoblokirajući prednji diferencijal, elektrohidraulična blokada stražnjeg diferencijala, klima uređaj... Sve to olakšava posao svakom poljoprivredniku, bilo da se radi o manje ili teže zahtjevnim poslovima od više sati za upravljačem.

Stražnjom hidraulikom podigne vše od svoje težine

S relativno malom masom od svega 3.420 kg te uz kombinaciju s uskim kotačima, Kubota M5 je vrlo poželjan traktor za poslove vezane za obradu tla, ističe Brlek.

Kalanje brzina tipkom na mjenjaču

Kapacitet podizanja na stražnjim polugama hidraulike iznosi 4.100 kg, a hidraulične pumpe su ukupnog kapaciteta protoka od 89 litara u minuti, što je bitno za rad hidraulike.

Mjenjač ovoga traktora ima tri grupe s po šest brzina uz mogućnost ''kalanja'' svake brzine - tipkom na mjenjaču pa je tako zapravo ukupno 36 brzina.

Zahvaljujući Kubota ekotehnologiji ovaj traktor postiže brzinu od 40 km/h pri samo 2000 okr/min motora (Eco-Speed).

Kočnice su, pak, mokrog tipa s više diskova u ulju, opremljene dvostrukim crijevima kako bi se osigurale visoke performanse kočenja kod otežanih uvjeta rada te koči na sva četiri kotača.

Nadalje, Kubota Ultra Grand kabina dolazi s puno staklenih površina gdje je sve na dohvat ruke, integriranom zaštitom od prevrtanja, a i pod kabine je potpuno ravan, što omogućava lakše upravljanje. Udobno zračno sjedalo vozača i sklopivo sjedalo suvozača također dolaze u standardnoj opremi. Dodatna oprema, pak, uključuje prednji utovarivač, prednji podizni sistem, zračne kočnice, dodatne hidraulične ventile i drugo. 

Novi traktor iz Mjere 6.2.1., prošli za bod

Inače, Frljakovi se 10 godina uspješno bave ekološkom proizvodnjom suncokreta, heljde, lana, tritikala, graha, soje, uljane repice i buče, koje prešaju u ulja i prodaju u sedam trgovina. Imaju i ekološke nasade oraha na nešto više od sedam ha i lijeske na 2,2 ha te 300 koka nesilica na farmi iz slobodnog uzgoja. Ponosni su i na pčele, jer su broj košnica povećali s pet na 14. Roditelji su se, ističu, tradicionalno bavili stočarstvom, imali su sedam mliječnih krava i pet krmača, ali ta su vremena, kaže, prošla.

Novi se traktor pokazao odličnim, kaže Dražen Frljak

Supružnici Marija i Dražen su htjeli probati nešto novo, imati plodove s vlastite zemlje, koja se, kažu, mora obrađivati, kad ju već imaju. No, urod ne treba prodati pošto-poto u sezoni već tijekom cijele godine i od toga onda pristojno živjeti, isplativa je računica Frljakovih.

"Čuli smo da je život na selu, gdje ima puno zemlje, a koja administrativno pripada pod grad Zagreb, "plus" što se tiče blizine tržišta. No, veliki je "minus" kada je riječ o visokom pragu na EU fondovima kojega smo u slučaju novog traktora, prešli za samo jedan bod“, otkriva naš domaćin koji je od ovih strojeva do sada imao dva IMT-a, jedan star 37, a drugi čak 42 godine. Za njih je, kaže, Kubota M5112 s dodatnom opremom vrijedna 65.000 eura, od čega je 50.000 eura povrata na natječaju za tip operacije 6.2.1. - odlična zamjena jer uvelike olakšava posao prilikom višesatnog oranja, koje je sa starim strojevima bilo osjetno sporije, ali i fizički puno zahtjevnije.

"To je praktično neusporedivo, kao dan i noć. Novi se traktor pokazao odličnim, a ima i sjajne performanse, tako da sam samo u nekoliko dana već prošao 50 sati rada i stigao do prvog servisa“, kaže na kraju Frljak.


Fotoprilog


Tagovi

Kubota Traktor Se-kra Dražen Frljak Ivan Brlek


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Se-kra d.o.o.

Sesvetski Kraljevec, Hrvatska
tel: 01 / 2047 - 888, e-mail: se-kra@se-kra.hr web: http://www.se-kra.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?