Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 02.03.2020. 13:30

Kroz program potpore za proizvođače šećerne repe osigurano 60 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine

Foto: JumpStory
  • 812
  • 92
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine

Kako pojašnjavaju, cilj Izmjene i dopune Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine je omogućiti proizvođačima šećerne repe koji iznimno nisu ostvarili pravo na potporu temeljem programa za 2019. godinu da, ukoliko udovoljavaju uvjetima, ostvare pravo na potporu temeljem programa u 2020. godini. Svi korisnici potpore iz ovoga Programa prilikom podnošenja zahtjeva za potporu za 2020. godinu obvezuju se u 2021. godini uzgajati šećernu repu na najmanje 40% površina za koje su ostvarili potporu u 2020. godini zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe i smanjiti negativni trend u sektoru šećera u Republici Hrvatskoj.

Osim zadržavanja proizvodnje šećerne repe i opstojnosti industrije šećera, proizvodnja šećerne repe je važna i zbog plodoreda i održavanja plodnosti poljoprivrednog zemljišta. Programom potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. i 2020. godinu i projekcijama za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 60.000.000 kuna.

Korisnici potpore su proizvođači šećerne repe koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, podnijeli su zahtjev i ostvaruju pravo na proizvodno vezanu potporu za šećernu repu. Savjetovanje je otvoreno do 6. ožujka 2020.

Podsjećamo, o proizvodnji šećerne repe razgovaralo se još u ožujku prošle godine kada je tadašnji ministar Tomislav Tolušić najavio dodatne potpore. "Netko će mi za ovo iskopati oči jer smo za proizvođače šećerne repe jako mnogo napravili, i to daleko više nego li za neke druge sektore u poljoprivredi. A želim i dalje pomagati. Za projekte proizvođača šećerne repe isfinancirali smo apsolutno sve koji su to htjeli. U niti jednom sektoru nije tako. Sve projekte smo odobrili pa čak i one koji su imali manjkavosti u prijavama. Sada čujem i da je problem s bolestima u šećernoj repi jer neka zaštitna sredstava nisu odobrena na našem tržištu. I to ćemo napraviti čim neka od zaštitarskih kuća zatraži dozvolu", rekao je tad u osječkom HGK. 

Proizvođačima šećerne repe dodatna potpora tijekom tri godine

Iznio je i podatak da je nedavnim projektom osuvremenjivanja proizvodnje korijena šećerne repe kod proizvođača završilo oko 10 milijuna eura kojima je nabavljena brojna kvalitetna mehanizacija i oprema. Osigurana je i posebna potpora po hektaru tijekom tri godine (2019., 2020., 2021.) što je dodatnih približno 20 milijuna kuna po godini odnosno 60 milijuna kuna, što znači da je riječ o više od 700 eura po hektaru plus redovna potpora koju dobiju.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Šećerna repa Potpore Program potpore Javno savjetovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce