Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta
  • 13.09.2021. 11:00
  • Vukovarsko-srijemska, Čakovci

Krenula žetva suncokreta, Robert Mesaroš očekuje prinos iznad 20 metara po jutru

Kombajn i vaga kažu da je suncokret ove godine dobar. Točno ću moći reći kad sve ovršim, otkriva poznati ratar koji ovu uljaricu uzgaja na oko 22 hektara. Jedno je ipak poznato - žetva kasni u odnosu na prošle godine.

Foto: Robert Mesaroš
  • 2.428
  • 250
  • 0

Suncokret zasad izgleda dobro, no "zadnju riječ" dat će - kombajn, slikovito nam je pripreme za žetvu opisivao Robert Mesaroš. 

"Tek kad uđe 100 metara u polje znat ćemo hoće li godina biti dobra kako se sada čini", dodao je poznati ratar iz Čakovaca kod Vukovara koji je krajem prošlog tjedna krenuo u skidanje ove uljarice. Jedno je ipak u startu bilo jasno. U odnosu na prijašnje, žetva ove godine kasni. 

"Prošle sam ga godine skinuo krajem prošlog mjeseca, a prije dvije godine suncokret je naveliko bio ovršen već 17. kolovoza", prisjeća se Robert koji s ocem Franjom obrađuje 60 hektara zemlje i uzgaja "klasične" ratarske kulture: pšenica, kukuruz, suncokret... 

Vremenske neprilike odgodile žetvu 

Dakako, krivac za odgodu su vremenske neprilike. Iako je dobro podnio sušu, nije mu odgovaralo zahlađenje krajem kolovoza, a premda je plan bio krenuti sredinom rujna, najavljena mogućnost kiše zbog koje bi suncokret mogao početi trunuti, odvela ga je nešto ranije od planiranog u polje. Ovu uljaricu, inače, uzgaja na 30 jutara zemlje odnosno oko 22 hektara. 

"Kombajn i vaga kažu da je suncokret ove godine dobar. Prosjek po ovome zasad trebao bi biti više od 20 metara po jutru. Točno ću moći reći kad sve ovršim", javio nam je zadovoljan Robert pred kojim je nastavak žetve ili kako kaže, "ujutro podmazivanje, spremanje kombajna i dalje akcija".

Kvaliteta nije izostala 

Otprilike na istoj površini mu je i kukuruz čiji će prinos sigurno biti manji za 40 posto, a na nekim dijelovima i 60 posto. Suša je učinila svoje, no zadovoljan je jer njihovo polje nije stradalo u olujnom nevremenu s tučom koje je ovo ljeto poharalo polja na istoku Hrvatske. 

"Kako mi kažu kolege i koliko vidim, prema Šarengradu je katastrofa", napominje. 

Lani imao osam tona kukuruza po jutru, ove možda bude pet

Prošle je godine, dodaje, imao prinose od osam tona po jutru (14 t/ha, op.a.), dok ove očekuje da bi moglo biti 4,5 do pet tona po jutru. U žetvu će, kaže, kao i lani početkom listopada, a svoj urod neće odmah prodavati. Ima dugogodišnju suradnju s jednom tvrtkom gdje ga skladišti pa će i prodaja ići kad cijena bude bolja. 

Istina, navodi, ove je godine bolja cijena suncokreta i kukuruza pa očekuje 3 kn/kg za suncokret i 1,5 za kukuruz. No, o prodaji i iznosu kad bude. Žurbe nema.

Uzgoj suncokreta - tko su TOP 10 proizvođača u Hrvatskoj?

Inače, ova obitelj se nekoć bavila i svinogojstvom, ali danas imaju tek četiri bravca za vlastite potrebe. Otac je još davno odustao zbog cijene i troškova, a strahuje da će i mnogi drugi zbog stanja u cijelom stočarskom sektoru prekidati proizvodnju. 


Fotoprilog


Tagovi

Žetva suncokreta Suša Robert Mesaroš Žetva kukuruza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.