AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Krenula revitalizacija varaždinske heljde

Krenula revitalizacija varaždinske heljde

Pokusna sjetva heljde

Krenula revitalizacija varaždinske heljde

Datum: 25.04.2014. 17:45

Kategorija:

Ratarstvo

Varaždinska županija na različite načine pomaže razvoj poljoprivrede na svom području, a jedan od takvih projekata je vraćanje heljde na hrvatska polja. Heljda je, osim što je skromnih zahtjeva, idealna i za biološki čistu proizvodnju!

Varaždinska županija na različite načine pomaže razvoj poljoprivrede na svom području, a jedan od takvih projekata je revitalizacija heljde, pomalo zaboravljene no izuzetno hranjive vrste. Biljka skromnih zahtjeva idealna je za biološki čistu proizvodnju. U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije te u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, Udrugom za biosjemenarstvo Varaždinske županije i Savjetodavnom službom, početkom ove godine krenulo se u revitalizaciju heljde. Jedan od glavnih ciljeva ovog zajedničkog projekta, je pronalaženje, prikupljanje i odabir izvornog sjemena, autohtonih i udomaćenih kultivara, za pokusnu sjemensku proizvodnju na području Varaždinske županije.

Shodno tome, na poljoprivrednim površinama OPG Pocedulić krenulo se s pokusom. Tokom zimskih mjeseci prikupljeno je 14 vrsta sjemena s područja Varaždinske županije. Uz stručni nadzor prof. dr. sc. Ivana Kolaka sa Agronomskog fakulteta te uz paralelne pokuse ovdje i u Zagrebu, žele se utvrditi fenotipska i genotipska svojstva. Osim prikupljenih uzoraka pojedinih proizvođača sa našeg kraja, posijao se i kultivar heljde – Bednja 4n, koja je ovdje obitavala sedamdesetih godina 20 stoljeća. Krajnji cilj projekta je imati registrirane poljoprivredne šroizvođače koji će održavati sortu, a sjeme upisati na sortnu listu.

Pokusna sjetva heljde na OPG Pocudelić

OPG Pocedulić postoji od 2006. godine, a odlučili su za prizvodnju heljde jer je profitabilnija od pšenice i kukuruza. Proizvode brašno bez glutena i heljdinu kašu. Na hrvatskom tržištu nema hrvatske heljde, ali zato ima ruske i ukrajinske. "Čemu to ako možemo proizvoditi našu hrvatsku?!", kažu Pocudelići. Za sada su sijali neke manje količine, ali one se svake godine povećavaju. Kako prenosi Varaždinska županija na svojim web stranicama, uz poljoprivredne proizvošasče, i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek bio je zadovoljan viđenim. Pokusnoj sjetvi je prisustvovao i prof. dr. sc. Ivan Kolak sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, pod čijim vodstvom se provode i sve aktivnosti na pokusu i koju vjeruje da će heljda u ovom kraju dati dvostruko veći urod u odnosu na hrvatski prosjek, jer postojeće se sorte u Hrvatskoj siju pod lošijom tehnologijom.

Pokusna polja u sklopu Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Pokusna polja će. osim na OPG Pocedulić, biti i u sklopu Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sakupljeno je 17 uzoraka heljde koji će tamo biti posijani. Imaju standardni uzorak starohrvatske sorte koja je nastala u ovom kraju i on će biti kontrolni uzorak za sve druge populacije. One populacije koje se pokažu slične ili iste spojiti će i stvoriti populaciju varaždinske heljde te na taj način održati izvorno sjeme.

Varaždinska županija financijski i tehnički podržala projekt

Heljda

Heljda

Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna... Pročitaj više »

Za sada je Udruzi za biosjemenarstvo osigurano 10.000 kuna, temeljem čega se financiraju prvi troškovi vezani uz pokus, a financijski će biti podržane ii daljnje aktivnosti. Kraš, kao potencijalni proizvođač proizvoda bez glutena, već je izrazio interes za ovu žitaricu. Projekt će, prema procijeni profesora Kolaka trajati najmanje tri, a možda i pet godina jer se mora pronaći dobra genetika, što uključuje stručnu proceduru.

Broj pregleda članka: 490; Uspješnost članka: 63.5

Tagovi: Urod, Kraš, Heljda, Dragutin Vincek, Varaždinska županija, Savjetodavna služba, Ivan Kolak, Pokusna sjetva, OPG Pocedulić, Biološki čista proizvodnja, Revitalizacija heljde, Brašno bez glutena, Udruga za biosjemenarstvo, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine

Ključne riječi članka: krenula, revitalizacija, varazdinske, heljde, heljde, varaždinske, županije, fakulteta, zagrebu, agronomskog, pokusna, godine, varaždinska, županija, pocedulić, varaždinske županije, agronomskog fakulteta, varaždinska županija, sklopu agronomskog fakulteta, okoliša varaždinske županije, zaštitu okoliša varaždinske


Sanja Kopić

Svi tekstovi autora

Autor Sanja Kopić

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Pioneer