Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest poljoprivrednicima
  • 27.07.2015. 11:00
  • Sisačko-moslavačka

Korisnici potpora moraju uništavati ambroziju

Obavijest Savjetodavne službe za poljoprivrednike.

  • 58
  • 3
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je još 2007. godine donijelo Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije - Ambrosia artemisiifolia L., s ciljem njezinog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Hrvatske. Sukladno tome, vlasnici i korisnici, poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, dužni su provoditi mjere njezinog uklanjanja.

Uklanjanje ambrozije dužni su provoditi korisnici državnih potpora, jer je isto propisano Pravilnikom o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima.

Uklanjanje je moguće izvršiti mehanički odnosno plijevljenjem, čupanjem, košnjom ili okopavanjem te kemijski, upotrebom herbicida na osnovi glifosata, pri čemu se pridržavajte upute koja se dobije uz sredstvo.

Važno je ukloniti ambroziju prije cvatnje, kako bi se spriječilo izlučivanje peluda koji kod mnogih ljudi izaziva alergije te stvaranje sjemena kojim se ambrozija dalje širi.

Nadzor nad provedbom ove mjere provode poljoprivredna, fitosanitarna i šumarska inspekcija.

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.
E-mail: mirta.krizanic.bozuric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ministarstvo poljoprivrede Naredba Ambrozija Suzbijanje Korisnici potpora Mehaničko uklanjanje Kemijsko uklanjanje Glifosat Pelud Alergije Nadzor Poljoprivredna inspekcija Mirta Križanić Božurić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]