Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 28.07.2015. 11:00
  • Koprivničko-križevačka

Korisnici potpora dužni su uništavati ambroziju

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 57
  • 3
  • 0

Prema Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije - Ambrosia artemisifolia L. vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, primjerice, vrtova, oranica i livada, dužni su tijekom vegetacijske sezone, u više navrata, sa svojih površina, uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih puteva, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju primjenom agrotehničkih, mehaničkih i kemijskih mjera. Za neprovođenje tih mjera propisane su novčane kazne, a inspekcijski nadzor nad provedbom mjera provode fitosanitarna, šumarska i poljoprivredna inspekcija.

Uklanjanje ambrozije dužni su provoditi korisnici državnih potpora, jer je isto propisano Dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima.

Ambrozija ili partizanka je korov koji najčešće izaziva peludnu hunjavicu i alergijsku astmu. Da bi smanjili koncentraciju polena u zraku, potrebno je sustavno provoditi suzbijanje ambrozije od njenog nicanja. Na velikim i poljoprivrednim površinama najčešće se uništava primjenom herbicida. Manje površine se mogu kositi, a pojedinačne biljke je najbolje iščupati s korijenom.

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ambrozija Mehaničke mjere Uklanjanje Nadzor Poljoprivredna inspekcija Korisnici potpora Alergijska astma Peludna hunjavica Polen Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.