Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 19.09.2017. 09:00

Kontrolirano ispuštanje gnojiva kod uljane repice!

Sve veći trend je korištenje kontroliranog ispuštanja gnojiva kako bi se povećala učinkovitost primijenjenih hranjivih tvari i smanjili troškovi. Pogledajte preporuke tvrtke ICL za gnojidbu uljane repice!

  • 811
  • 56
  • 1

Uljana repica proizvodi se kao izvor biljnog ulja za visoko kvalitetna ulja za ljudsku potrošnju (57-63% mononezasićeno ulje), kao sirovina za životinje i za proizvodnju goriva.

Uljana repica raste na temperaturi između 10 i 25°C, a optimalna temperatura za rast i proizvodnju je 21°C. Temperature ispod 10°C rezultiraju slabijom klijavosti i rastom.

Tijekom svog životnog ciklusa, biljka može biti izložena ekstremnim temperaturama, ispod nule zimi (u slučaju jesenske sjetve) i preko 30°C preko ljeta. Biljka je posebno osjetljiva na toplinski stres kod 27-30°C tijekom cvatnje, a ukoliko je prisutna i suša, to može uzrokovati još više problema.

Usjev najbolje uspijeva na srednje teškim tlima, ali uspješno je na širokom rasponu zemljišta, od ilovače, gline, samo treba izbjegavati pješčana tla. Optimalno je da je pH tla 5,7-7,0. Prinosi većine usjeva mogu biti smanjeni ukoliko je pH ispod 5,5, uglavnom zbog osjetljivosti na nedostatak elemenata P, Mo i Ca. Kod pH većeg od 7,5 vjerojatan je nedostatak B, Cu, Fe, Mn, P i Zn. Uljana repica ne tolerira suviše vlažne uvjete, stoga zahtijeva dobro drenirana tla. Plodored je važan pri odabiru mjesta za proizvodnju uljane repice.

Kontrolirano ispuštanje gnojiva

Usjev uljane repice

Tradicionalna metoda gnojidbe je standardnim poljoprivrednim gnojivima. Međutim, snažan nadolazeći trend je korištenje kontroliranog ispuštanja gnojiva kako bi se povećala učinkovitost primijenjenih hranjivih tvari i smanjili troškovi. Fosfor i kalij treba primijeniti u jesen, razbacivanjem prije sjetve. Tada se može primijeniti oko 30% dušika i ravnoteža u ranoj vegetativnoj fazi i na početku razvoja cvjetnog pupoljka. Ako se primjenjuje aplikacija gnojiva u redove, smanjuje se količina dušika i kalija i nanosi se najmanje na 5 cm dubine, a 5 cm udaljeno od sjemena, kako bi se izbjegao dodir sjemena s gnojivom.

Primjena gnojiva prilikom obrade tla može se napraviti s obloženim mini granuliranim gnojivima kao što je Agromaster Start Mini u dozi od 60-80 kg/ha. U siromašnim tlima, uz standardnu gnojidbu, može se koristiti i niža doza od 30-40 kg/ha, kako bi hranjive tvari došle u ravnotežu.

Najnovija generacija starter gnojiva

Novi trendovi u razvoju tehnologija gnojiva za poljoprivredne usjeve predviđaju korištenje mikrogranularnih gnojiva kao integralnog dijela standardnog programa za gnojidbu biljaka. Uz podršku svojih stručnjaka i odjela za istraživanje i razvoj, ICL je stvorio Agromaster Start Mini. Ovo je poseban i jedinstveni proizvod koji kombinira standardne učinke gnojiva s mikrogranulama s učinkom kontroliranog oslobađanja obloženog dušika. Ova kombinacija osigurava i neposredno oslobađanje hranjivih tvari koje biljke trebaju u prvom stadiju vegetacije i jamče kontinuirano hranjenje dušikom tijekom životnog ciklusa usjeva.

Ovaj proizvod ne utječe na klijanje ili nastajanje mladih biljaka, što se može dogoditi s drugim gnojivima zbog visoke razine soli.

Prednosti gnojiva Agromaster Star Mini:

  • lokalizirana gnojidba, uz maksimalnu učinkovitost korištenja hranjivih tvari
  • lakše za korištenje, manje rada i manje zbijanja tla zbog smanjenja drugih aplikacija
  • kontrolirano oslobađanje dušika za dugotrajan učinak
  • starter učinak generiran neposrednom dostupnosti fosfora mladom korjenovom sustavu
  • poboljšana ujednačenost usjeva zahvaljujući kontroliranoj ishrani
  • isključite konkurenciju korova za hranjive tvari
  • dodatni magnezij i sumpor za intenziviranje fotosintezne aktivnosti i rast biljaka

Folijarna gnojidba

Folijarna gnojidba uobičajena je praksa gnojidbe uljane repice; najbolja je praksa da se gnojiva pomiješaju sa sredstvima za zaštitu bilja. Folijarna gnojidba potiče razvoj biljke, jačajući biljke od abiotičkih čimbenika (npr. suše, topline, hlanoće) i protiv biotičkih čimbenika (npr. nematoda, štetnika i bolesti) te korigira mineralne nedostatke.

Nemojte folijarnu gnojidbu zamijeniti osnovnom gnojidbom!

Za obećavajuću proizvodnju uljane repice preporuča se da u proljeće ukupna biomasa iznad tla iznosi oko 500-600 gr/m². Da bi se postigao ovaj parametar, folijarna prihrana može početi od jeseni kada fosfor i kalij imaju ključnu ulogu u životnom ciklusu biljke. Stoga se primjenjuje Agroleaf Power High P (12-52-5 + TE) i Agroleaf Power High K (15-10-31 + TE) u količini od 2-2,5 kg/ha svakog proizvoda u fazi 6-8 listova. Ova aplikacija će osigurati pravilan omjer NPK za pravilan rast usjeva, snažan korjenov sustav, usvajanje vode i otpornost na mraz.

U proljeće kada temperatura zraka raste, Agroleaf Power Total (20-20-20 + TE) u količini od 3-5 kg/ha osigurat će uravnoteženu ishranu za optimalan rast. Ako usjev pati od nedostatka sumpora, Agroleaf Power Magnesium (10-5-10 + 16MgO + 32 SO3) u količini od 3-5 kg/ha bit će odličan izbor.

Agroleaf Power High N (31-11-11 + TE) u količini od 3-5 kg/ha može se koristiti za povećanje prinosa, kada je vidljiv prvi zeleni pupoljak.

Agroleaf Power High K (15-10-31 + TE) u količini od 3-5 kg/ha može se koristiti kod otvaranja prvog cvijeta. Proizvod može poboljšati vodoopskrbu unutar biljke i oprašivanje radi boljeg punjenja mahune i za bolji prinos.

Visoka tehnologija Agroleaf Power gnojiva

Dobra gnojiva su garancija dobrog usjeva

Agroleaf Power gnojiva sastoje se od visoke razine hranjivih tvari koje čine proizvod prikladnim za izvođenje u svim uvjetima. Njegova ekskluzivna M-77 tehnologija i Double Effect Impact (DPI) kompleks jamče bolje usvajanje i dugotrajnu dostupnost svih hranjivih tvari kao i mikronutrijenata. Sa svim makro i mikro hranjivim tvarima koji uravnotežuju hranjive tvari u tlu, Agroleaf Power je proizvod za svaku fazu usjeva. Zahvaljujući čistoći i visokoj kvaliteti sirovina, Agroleaf Power proizvodi se brzo i potpuno otapaju, što olakšava aplikaciju.

Za više informacija o gnojdbi uljane repice, obratite se tvrtki ICL na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Cristian Filote, ICL


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

ICL Uljana repica Agroleaf Power Gnojidba Prihrana Sjetva Dušik Agromaster Folijarna Kalij


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!