• Bez volana
  • 24.03.2020. 07:30

Kombajn kojim se upravlja joystickom: Veća produktivnost, manji umor poljoprivrednika

U kabini kombajna nalazi se upravljačka ploča s navigacijom, koja zauzima malo prostora te na taj način pruža jasniju i bolju sliku polja. Poljoprivrednici lijevom rukom upravljaju kombajnom pomicanjem upravljačke palice lijevo i desno te naprijed i nazad.

Foto: Facebook/AGCO
  • 2.477
  • 149
  • 0

Uskoro će poljoprivrednici s većom lakoćom raditi na svome polju. Naime, tvrtka AGCO je izumila kombajn bez volana, IdealDrive, a od svibnja ove godine planiraju ga plasirati na tržište (ako dotad prođe pandemija).

U kabini kombajna nalazi se upravljačka ploča s navigacijom, koja zauzima malo prostora te na taj način pruža jasniju i bolju sliku polja. IdealDrive napravljen je s ciljem da se poljoprivredniku olakšava rad, smanji napor, sve iz udobnog položaja kabine.

Kako zapravo radi?

Poljoprivrednici lijevom rukom upravljaju kombajnom pomicanjem upravljačke palice lijevo i desno te naprijed i nazad. "Joystick jako brzo reagira. Jedan pomak na njemu vam je kao da ste napravili četiri ili pet okretaja na volanu. Ova će inovacija definitivno smanjiti umor farmeru, a istodobno mu omogućiti efikasniji i bolji rad na polju”, kaže Zach Stejskal, stručnjak za proizvode iz tvrtke AGCO.

Studija koje je provelo jedno sveučilište, pokazala je da se produktivnost povećala za 6% pomoću ovoga stroja. Palica za upravljanje smanjuje radno opterećenje upravljača za 65%. "Osjetljivost upravljača podešava se na temelju brzine kombajna. Sustav je osmišljen da optimizira kontrolu operatera, bilo da je kombajn u žetvi ili se samo vozi”, objašnjava Zach.  

Ova palica u sebi sadrže sve funkcije koje ima i uobičajeni kombajn. Gumbi na stražnjoj strani upravljača namijenjeni su za svijetla, a gumbi sa strane namijenjeni su davanju žmigavaca kada se stroj vozi po cesti, navodi Successful farming.

Kako radi IdealDrive možete vidjeti u videu:


Tagovi

Kombajn bez volana Upravljačka ploča Palica za upravljanje Tvrtka AGCO IdealDrive Produktivnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

YaraMila preporuke za jesensku primjenu u ratarskim kulturama

Samo uravnotežena kombinacija hranjivih tvari, primijenjenih u pravo vrijeme, omogućava maksimalne prinose i najbolju kakvoću uroda. No, kako se odlučiti što i kada primi...

Pročitaj cijelu bilješku