Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 20.03.2022. 13:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Koji su najčešći korovi u žitaricama i kako ih ukloniti?

Ne smije se dozvoliti da izmaknu optimalne faze primjene herbicida, jer je trenutak jednako bitan kao i kvalitetan preparat, kaže inženjerka agronomije Tea Plešić.

Foto: Printscreen/AK
  • 1.122
  • 102
  • 0

Korovom u usjevima žitarica smatraju se sve biljne vrste koje nisu cilj uzgoja. Važno ih je uklanjati, jer nanose velike štete zbog toga što stvaraju konkurenciju u životnom ciklusu biljke oduzimajući joj vodu, mineralna hranjiva, životni prostor i svjetlost.

Osim direktnog utjecaja na biljku, štetu čine i indirektno jer otežavaju žetvu, dolazi do kasnijeg i neujednačenog dozrijevanja usjeva te umanjuju vrijednost žitarica prilikom otkupa.

Obzirom da su među najznačajnijim problemima u proizvodnji žitarica, od osobite je važnosti njihovo suzbijanje obaviti na vrijeme. Prethodno je nužno poznavanje proizvodne površine kao i stupnja zakorovljenosti.

Koji su najčešći korovi?

Najvažnija žitarica se sad nalazi u fenofazi busanja, a korovi su s obzirom na vanjsku temperaturu u nicanju i ovo je idealan trenutak kada je potrebno primijeniti herbicid, odnosno izvršiti zaštitu, objašnjava inženjerka agronomije Tea Plešić.

"Pšenica je prihranjena pa će ubrzo doći do intenzivnog porasta što znači da će ona ubrzo zatvoriti sklop pa je ovo idealan trenutak za primjenu“, pojasnila je. 

Od uskolisnih najzastupljeniji i najopasniji su obična slakoperka (Apera spica-venti), a u zadnje vrijeme primijetili su sve veću pojavu Lollium specis vrsta, odnosno ljuljeva. 

Od širokolisnih pojavljuju se mišjakinja (Steralia media), mrtva kopriva (Lamium purpureum), kamilica (Matricaria camomila) i bročika (Galium verum).

Nijedna neželjena vrsta ne bi trebala predstavljati problem, ako se pravovremeno aplicira herbicid, naglasila je ova mlada inženjerka agronomije.

Kad je pravo vrijeme za njihovo uklanjanje?

Kako bismo odredili pravo vrijeme za suzbijanje, važno je pratiti u kojoj je fazi rasta kako žitarica, tako i korov jer je, otkriva Tea, trenutak u kojem se primjenjuje preparat jednako važan kao i on sam.

Često se ne vodi dovoljno brige o pravovremenoj zaštiti. To znači da prilikom odabira herbicida treba odrediti točnu fenofazu usjeva, ali i korova. Ne smije se dozvoliti da izmaknu optimalne faze primjene, jer je trenutak aplikacije jednako bitan kao i kvalitetan preparat.

Zakorovljenost u žitaricama može se smanjiti agrotehničkim mjerama kao što su plodored, način pripreme tla za sjetvu, poštivanje rokova sjetve, međutim suzbiti se mogu jedino aplikacijom herbicida.

Na jačinu njihova nicanja bitno utječe i način pripreme tla za sjetvu, rok sjetve te klimatski uvjeti nakon nje. "Vrlo je važno tijekom cijelog ciklusa biljke pratiti stanje u polju kako biste na vrijeme uočili i tretirali korove", zaključila je Tea Plešić.

Pogledajte video prilog:


Tagovi

Uklanjanje korova Korovi na žitaricama Herbicidi Pesticidi Tea Plešić Suzbijanje korova


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]