Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 31.08.2016. 09:00

Koji materijal za kalcizaciju odabrati?

U Hrvatskoj se sve češće provodi kalcizacija tla, no još uvijek u nedovoljnoj količini. Kada se ustanovi da je tlu kalcizacija nužna, onda dolazi pitanje izbora materijala za kalcizaciju.

  • 5.478
  • 151
  • 0

Kako se povećava svijest o uzimanju analiza tla, tako i raste potreba za kalcizacijom. Primjetno je da se u Hrvatskoj ta mjera počinje sve više provoditi, nažalost još uvijek u nedovoljnoj količini jer je u kontinentalnom dijelu Hrvatske negdje oko 70% obradivih površina kiselo i vrlo kiselo te je kalcizacija nužna.

Kada se ustanovi da je tlu kalcizacija nužna, onda dolazi pitanje izbora materijala za kalcizaciju.

Zašto je važno odabrati najpogodnije materijale?

U ponudi je nekoliko vrsta materijala za kalcizaciju i ponekad izbor može biti zbunjujući. Važno je izabrati najpogodniji materijal zbog postizanja potpunog učinka kalcizacije. U nekim zapadnoeuropskim zemljama (Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo) te Americi najprihvatljiviji i najekonomičniji materijali se određuju posebnim metodama.

Nažalost, mi još nismo toliko sistematizirani, čak nema ni pravilnika o jedinstvenom označavanju proizvoda, za što se Holcim u Hrvatskoj kao proizvođač Holcim Agrocala zalaže. Naizgled besplatan ili jeftin materijal ne mora biti najpovoljniji, a ponekad materijali sa većim postotkom CaO ne moraju biti najpogodniji.

Holcim Agrocal

Materijali za kalcizaciju u RH

Na tržištu Hrvatske postoji nekoliko vrsta materijala za kalcizaciju.

Nusprodukt u proizvodnji šećerne repe

Bogat je mikroelementima, međutim nešto siromašniji makroelementima kao što su npr. Ca i Mg. Da bi se zadovoljili parametri podizanja pH vrijednosti treba koristiti veće količine po hektaru (10-12 tona) što zasigurno dovodi do većeg troška nego rasipanje ostalih materijala.

Također, budući da je nusprodukt, u njemu ima različitih frakcija te ga se najčešće koristi svake četiri godine što i nije najsretnije rješenje. Davanje velikih količina odjednom može dovesti do štetnih posljedica unatoč tome što u njemu ima nešto organske tvari. Uz to, u tom materijalu zna biti korova i ostalih nečistoća te ako je nakon strništa na tu površinu zasijana šećerna repa može doći do problema sa nematodama.

Kalcijev oksid

Obično je dobiven termičkom razgradnjom materijala, kao što su vapnenac ili školjke koje sadrže kalcijev karbonat (CaCO3, mineral kalcit). To se postiže zagrijavanjem materijala do iznad 825° C. Ovakav tip materijala brže reagira u dodiru sa tlom, potrebne su puno manje količine materijala za podizanje pH vrijednosti, međutim sa takvom vrstom materijala treba biti oprezan jer su dosta agresivniji i prevelike doze tog materijala mogu dovesti do štetnih posljedica.

Sa takvom vrstom materijala ne bi trebalo raditi bez kemijske analize tla. Također treba pripaziti da se ovakva vrsta materijala ne koristi neposredno pred sjetvu već s vremenskim odmakom.

Drobljeni materijali

Drobljenjem i mljevenjem kamena dobivaju se kalcijevi (CaCO3) i magnezijevi karbonati; dolomiti (MgCO3), posve prirodni materijali. Kod upotrebe ovakvih vrsta materijala potrebno je koristiti nešto veće doze nego kod oksida. Struka koristi omjere 1:2 ili 1:1,5 u korist pečenih materijala, a niže količine nego otpada od šećerne repe u odnosu 1:3 i čak 1:5, ovisno o pH i strukturi tla.

Drobljeni materijali nisu agresivni pa im je vrijeme korištenja nešto duže nego oksidima, a podizanje pH im ne ovisi samo o količini materijala nego i o samoj granulaciji. Materijali sitnije granulacije (praškasti materijali) brže će djelovati pri podizanju pH vrijednosti dok materijali veće granulacije nešto sporije djeluju.

Dobrobiti Holcim Agrocal Ca+Mg

Holcim već dugi niz godina na tržište plasira Holcim Agrocal Ca+Mg koji je prirodan izvor kalcija i magnezija a nastaje drobljenjem kamena. Jedna od prednosti Holcim Agrocal proizvoda je visoki udio magnezija koji služi i kao potreban makroelement u tlu i biljkama.

Holcim Agrocal Ca+Mg preporučuje se po kemijskoj analizi tla s time da je preporuka da se 50% od ukupne preporučene količine aplicira u prvoj godini, 25% u drugoj te 25% u trećoj godini čime će se postići najbolji učinci u kalcizaciji, ali i gnojidbi kalcijem i magnezijem.

autor: Damir Žibrin, ing. agr.


Tagovi

Kalcizacija Holcim agrocal Kiselost tla


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.