Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB
  • 11.04.2017. 10:30

Koji hibridi kukuruza daju i prinos i stabilnost?

Vrijeme je sjetve kukuruza, a još niste odlučili koje hibride sijati? DEKALB stručnjaci donose vam savjete kako obaviti kvalitetnu sjetvu, koje hibride odabrati te kako ostvariti najbolje rezultate.

Foto: branexserbia/bigstockphoto.com
  • 5.649
  • 281
  • 0

Vrijeme je sjetve kukuruza, a DEKALB stručnjaci donose vam savjete kako obaviti kvalitetnu sjetvu, koje hibride odabrati te kako ostvariti najbolje rezultate.

U ranijim rokovima sjetve sije se pliće, ako je sjeme krupnije može se sijati dublje. Ako je manje krupno, onda sijati pliće pod uvjetom da se sjeme nalazi u zoni vlage. Predsjetvena priprema tj. zadnji prohod ne treba ići maksimalnim brzinama, odnosno iznad 14-15 km/h, već ići lakše, pogotovo na bonitetno lošijim tlima jer se tada neće stvarati pokorica nakon proljetnih pljuskova, te će i nicanje biti ujednačenije.

Najpopularniji hibridi na hrvatskom tržištu su dobro poznati hibridi DKC5276, DKC5031, DKC5222. Ove godine se iz ponude ističu dva nova hibrida, DKC4943 (preporučuje se svim poljoprivrednicima koji ne ulažu puno u proizvodnju kukuruza, a teže nekom solidnom prinosu) i DKC5068. DKC5068 po zriobi je u rangu sa DKC5031, ali bolje otpušta vlagu od DKC5031. Tolerantan je na polijeganje, može se očekivati dobar prinos i u lošijim i u boljim vremenskim uvjetima, ima duži klip i dobru oplodnju. Voli gušće sklopove, a s povećanjem gustoće sjetve postiže veći prinos.

Dobro podnose gušće sklopove

Spomenuta dva nova hibrida pokrivaju kasnu FAO 300 grupu i ranu FAO 400. Hibrid DKC5068 bi trebao naslijediti hibrid DKC5276, DKC4943, kasne FAO 300 grupe, a po prinosima je u rangu FAO 400 grupe.

"Možemo ustvrditi kako DEKALB hibridi najbolje podnose veće gustoće sjetve, što u konačnici donosi veće prinose. Ako se sije na razmak od 19 centimetara, sve iznad 75 tisuća biljaka kod hibrida konkurencije dolazi do pada prinosa, dok kod DEKALB-a ima više klipova po jedinici površine, a samim time i većeg prinosa po hektaru", ističe Slaven Suk iz DEKALB-a.

Prošla je godina bila idealna za ostvarivanje genetskih potencijala. U nekim lošijim godinama DEKALB ostvaruje veću razliku u odnosu na konkurentske hibride. Gledajući dugoročno, s DEKALB-om se ostvaruje prinos i stabilnost! Ponovljivost performansi iz godine u godinu je nešto što karakterizira ove hibride.

DKC5542 najprodavaniji silažni hibrid

Ukoliko poljoprivrednici trebaju hibride za proizvodnju silaže, preporučuju se hibridi DKC5542, koji je DEKALB-ov najprodavaniji silažni hibrid u regiji, a pogodan je upravo za silažu jer duže ostaje zelen. Ima visok sadržaj škroba i vlakana, prilagodljiv je i stabilan hibrid te tolerantan na sušne vremenske uvjete.

.Veličina klipa ne znači nužno i profit. Bitan je dobar omjer između zrna i oklaska.

Raniji hibridi konkuriraju prinosom kasnijim FAO grupama

"DEKALB hibridi pokazuju odličnu otpornost na stresne uvjete, kao što je primjerice visoka temperatura u fazi metličanja i svilanja", kaže Suk.

Ukoliko vas zanima kasna FAO 300 grupa, preporučuju se hibridi DKC4717 i DKC4943. Dva nova DEKALB hibrida DKC4541 i DKC4555 preporučuju se za berbu početkom rujna kada se kukuruz može tržiti po prošlogodišnjoj cijeni, a imati prinose po rangu otprilike kasne 300 ili rane FAO 400 grupe. Pravilnim odabirom hibrida ostvaruje se prinos po jedinici površine do 30% više.

"Godine su pokazale da ranije FAO grupe konkuriraju prinosom i s kasnijim FAO grupama, a pri tom izbjegavaju sušu kod oplodnje kukuruza i brže otpuštaju vlagu", kaže Milica Momirov, korodinatorica marketinga u DEKALB-u

S DEKALB hibridima ušteda goriva i 7 l/ha

DEKALB hibridi namijenjeni za zrno imaju stabilnu stabljiku, korijenov sustav je jak, a više hrane ide u klip. Lakše je kombajniranje, a time i manja potrošnja goriva, što je dokazano pokusom na dvije iste parcele od 70 hektara. Na jednoj parceli bio je usjev DEKALB hibrida, na drugoj usjev konkurencije. Ušteda goriva prilikom kombajniranja iznosila je 7 l/ha. Razlog tome je niža stabljika, pa nakon kombajniranja ostaje manje žetvenih ostataka te kasnije lakše oranje.

U istraživanje i razvoj DEKALB ulaže oko 5 milijuna dolara dnevno.

Za više informacija o DKC hibridima i uzgoju kukuruza, obratite se DEKALB predstavnicima: Danko Žakula, Zapadna Hrvatska, 099/3459-646 i Slaven Suk, Istočna Hrvatska, 099/2092-220.

Foto: branexserbia/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Dekalb Hibridi Kukuruz Silaža FAO Sjetva Stabljika Zrno Klip


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

DEKALB Hrvatska

Ozaljska 136, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info.croatia@monsanto.com web: http://www.dekalb.hr/