Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 27.02.2018. 15:00

Koje su prednosti precizne poljoprivrede u ratarskoj proizvodnji?

Koliko je važno korištenje najnovije tehnologije u ratarskoj proizvodnji može se vidjeti na gospodarstvu Geerta Van Den Dintera u nizozemskoj provinciji Flevoland.

  • 856
  • 58
  • 0

Koliko je važno korištenje najnovije tehnologije u ratarskoj proizvodnji može se vidjeti na gospodarstvu Geerta Van Den Dintera u nizozemskoj provinciji Flevoland. Geert i mlađi brat Robert obrađuju ukupno 150 hektara zemlje na preko 30 parcela. Najudaljenija parcela je na oko 5 kilometara. Na svojim površinama uzgajaju krumpir, šećernu repu, silažni kukuruz i pšenicu - radi rotacije usjeva. Gospodarstvo je osnovano kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća. Odmah po završetku izgradnje poldera Flevoland. Kao treća generacija na gospodarstvu, nakon preuzimanja poslova 2006. godine, Geert uvodi značajne promjene. Od samog početka primjenjuje informatičke tehnologije u kombinaciji s praksom precizne poljoprivrede.

Osnovna ideja bila je minimaliziranje troškova i očuvanje okoliša. Gospodarstvo je postalo pionir u korištenju suvremene tehnologije. Novom tehnologijom ne samo da su smanjili troškove i povećali profitabilnost u poslovanju, već su povećali prinose te smanjili štetni utjecaj poljoprivrede na okoliš. Geert navodi kako je to bila potpuna revolucija u poslovanju. Takva praksa je donijela potpuno novi pogled na upravljanje poljoprivredom.

Precizna poljoprivreda je?

Precizna poljoprivreda je upravljanje temeljeno na stalnom mjerenju i sakupljanju podataka te odgovaranje na trenutne varijabilnosti u svrhu ostvarivanja veće profitabilnosti i prinosa. To je praksa koja uzima u obzir stvarne podatke s terena u stvarnom vremenu. Jednostavnije rečeno, svaki dio parcele je posebno analiziran kako bi se povećala efikasnost proizvodnje. Postiže se upotrebom modernih uređaja i alata kao sto su NDVI-a kamere (Normalized Difference Vegetation Index), GPS (Global Position System), senzori te potrebnim softwarima. Sakupljeni podatci služe za mapiranje parcela. Mapiranjem parcela prikazuju se varijacije opskrbljenosti tla hranjivima, vlaga u tlu, te rezistentnost štetnika u određenoj kulturi. Primjerice, senzori za vlagu služe za precizno navodnjavanje. Potrošnja vode je minimalna. Svaki zahvat na polju je baziran na mjerenjima i analizi.

Geert navodi koliko su podatci bitni. Sakupljeni podatci im služe za poduzimanje mjera kod njege usjeva, ali i kod same sjetve odnosno žetve. Ništa se ne radi slučajno. Upotrebom suvremenih metoda u preciznoj poljoprivredi menadžeri štede energiju, vrijeme, te smanjuju CO2 emisiju štetnih plinova.

Dozirana primjena pesticida

Gospodarstvo posjeduje prskalicu sa mogućnošću precizne primjene pesticida pomoću automatiziranog sustava otvaranja odnosno zatvaranja pojedenih sekcija mlaznica. Time se omogućuje precizno doziranje pesticida i/ili folijarnih gnojiva. Korištenjem precizne prskalice kao i pneumatskih rasipača mineralnih gnojiva, gospodarstvo ostvaruje 13% vise zarade po jedinici površine.

Geert ističe kako je njegovo gospodarstvo uvođenjem precizne poljoprivredne prakse povećalo profit za 15%. U samo nekoliko godina povećali su prinose krumpira s 45 na 55 tona po hektaru.  Prinosi pšenice su povećali s 8,6 tona na 11 tona po hektaru. U isto vrijeme održivost poljoprivredne proizvodnje se višestruko povećala. Ratarska proizvodnja u Nizozemskoj gubi bitku u konkurentnosti, stoga samo s primjenom najnovije tehnologije ostvaruju se pozitivni rezultati u poslovanju. Geert i njegovo gospodarstvo je ove godine započelo primjenjivati sljedeći korak u preciznoj poljoprivredi; klimatski pametnu poljoprivrednu praksu. 

Nove generacije ratara svakako moraju biti u korak s vremenom. Upotreba suvremene tehnologije je obveza u održivom gospodarenju budućnosti.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic


Tagovi

Ratarstvo Precizna poljoprivreda Tehnologija Profit Održivost Efikasnost Prinosi Nizozemska


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024