Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kodeks o otkupu žitarica i uljarica
  • 10.09.2015. 15:15

Kodeks otkupa žitarica stvorio probleme!

Primjenom Kodeksa, oko 65 posto pšenice u Osječko-baranjskoj županiji svrstano je u treću klasu, a 8 posto u kategoriju stočne hrane, što se plaćalo po cijeni od jedne do 1,05 kuna!

Foto: depositphotos.com/nabokv
  • 805
  • 103
  • 0

Zbog primjene Kodeksa o otkupu žitarica i uljarica, više od 70% pšenice u Osječko-baranjskoj županiji otkupljeno je u kategoriji treće klase ili stočne hrane, a s obzirom da neki trendovi ukazuju na mogućnost monopolizacije otkupa poljoprivrednici su zabrinuti da će to stvoriti probleme u proizvodnji. Istaknuto je to u četvrtak na sastanku župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima županijskih upravnih odjela.

Voditelj Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Županijske komore Ernest Nad podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede Kodeks, koji je promijenio dotadašnje standarde kvalitete, donijelo u studenom prošle godine nakon što je sjetva bila završena, a brojni proizvođači zbog ekonomske iscrpljenosti sijali su sjeme slabije kvalitete.

65% pšenice u OBŽ svrstano u treću klasu

Primjenom Kodeksa, oko 65% pšenice u Osječko-baranjskoj županiji svrstano je u treću klasu, a 8% u kategoriju stočne hrane, što se plaćalo po cijeni od jedne do 1,05 kuna, dodao je Nad.

Istaknuo je kako postoje ozbiljne naznake o povlačenju nekih proizvođača, s obzirom da je Agrokor mlinove u Belom Manastiru i Vinkovcima prodao jednom od najvećih otkupljivača pšenice, tvrtki Granolio. Smatra kako bi to moglo voditi monopolizaciji otkupa, što bi se negativno odrazilo na otkupne cijene.

Monopolizacija otkupa

Nađ smatra kako će Kodeks i nadalje stvarati poteškoće te da su, zbog ovogodišnjih rezultata, proizvođači zabrinuti za okolnosti u kojima će se odvijati predstojeća sjetva pšenice, jer je, prema prvim informacijama s terena, povećan interes za sjetvu uljane repice i ječma.

Župan Šišljagić podsjetio je kako su županijski čelnici od Ministarstva poljoprivrede bezuspješno tražili odgodu primjene Kodeksa, a zabrinut je i zbog nereagiranje nadležnih institucija na pojave koje vode monopolizaciji otkupa, s opasnošću dodatnog snižavanja otkupnih cijena.

Foto: depositphotos.com/nabokv


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Kodeks o otkupu žitarica i uljarica Ernes Nad Osječko-baranjska županija Vladimir Šišljagić Otkupne cijene Otkup žitarica


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.