Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba uljane repice
  • 15.09.2021. 10:30

Kod gnojidbe repice paziti na primjenu fosfora, sumpora i bora

Uljana repica ne iznosi jednake količine hranjiva kao kukuruz, ali i ona traži optimalnu ishranu kako bi imala što bolje i kvalitetnije prinose, napominju iz tvrtke Yara.

Foto: Yara
  • 624
  • 98
  • 0

Često poljoprivrednici imaju pogrešno mišljenje da uljana repica nema velike zahtjeve za hranivima jer je prilično novi usjev u plodoredu. Točno je da ona ne iznosi jednake količine hranjiva kao kukuruz, ali za njezinu optimalnu gnojidbu posebice treba obratiti pažnju na fosfor i sumpor te mikroelemente od kojih je najbitniji bor.

Kako bi olakšala proizvođačima ove uljarice, tvrtka Yara preporučuje svoja YaraMila 9-12-25, 7-20-28 i 16-27-7 gnojiva koja se primjenjuju ovisno o analizi tla. Bitno je za istaknuti da se u pogledu primjene navedena razlikuju u odnosu na klasična granulirana gnojiva jer su potrebne manje količine. One se kreću od 150 kilograma po hektaru kada su u pitanju srednje plodna tla do najviše 350 kilograma po hektaru na onim siromašnim.

Iz ove tvrtke ističu da je prihrana dušikom vezana uz dopunsku ishranu sumporom, a u tu svrhu iz svog asortimana izdvajaju YaraBelaSulfan 24N+15SO3 koji se primjenjuje u dvije aplikacije po 100 do 200 kg po hektaru. Riječ je o gnojivu koje je učinkovitije od klasičnog amonijevog sulfata jer sadrži nitratni dušik i pri aplikaciji trenutno hrani usjev dušikom dok amonijev sulfat to čini 10 do 20 dana kasnije. S obzirom na to da je sumpor bitan za kvalitetu ova ga je tvrtka dodala u svoje formulacije koje se koriste za uljanu repicu.

Split aplikacija za razgranate usjeve pune mahuna

Neizostavan postupak koji daje rezultat u pogledu povećanja prinosa i kvalitete je folijarna gnojidba. Ova tvrtka za to nudi YaraVitaBrassitrel Pro, koji je osim za ovu uljaricu pogodan za primjenu na drugim usjevima iz te porodice poput kupusa.

Riječ je o gnojivu koje omogućuje bolji start u proljeće, povećava broj oplođenih mahuna i sjemenki te pomaže usjevu u prezimljavanju ako se daje u split (razdvojenoj) aplikaciji. Tada se na proljeće primjenjuju količine od 2,5 litre po hektaru, a u jesen 1,5 litre. Ako se ne primjenjuje razdvojeno onda koristiti u količini od 3-4  l/ha.

"Učinkovitost ovog proizvoda prepoznali su svi ratari koji su ga jednom isprobali, nakon čega ga redovito koriste", istaknuli su iz tvrtke Yara rekavši da su poljoprivrednici zapazili da YaraVitaBrassitrel Pro u split aplikaciji daje izrazito razgranate usjeve s povećanim brojem mahuna pa je samim tim i prinos bio veći.

Obratite pažnju na nedostatak bora

Bor je najvažniji mikroelement za kojima ima potrebe ova uljarica. Simptomi njegova nedostatka počinju na mlađem dijelu biljke. Listovi su mali, deformirani, naborani i lomljivi. Također, pojavljuju se klorotične mrlje i ljubičasta promjene boje na listovima koji se spuštaju prema dolje. Biljke postaju zakržljale, a kao posljedica dolazi do ograničenog oblikovanja cvjetova i mahuna.

Nedostatak bora mijenja boju listova u ljubičastu

Kako ne bi došlo do toga ova tvrta preporuča dopunsku ishranu ovim elementom i to svojim proizvodom YaraVita™ Bortrac u količini od 1 do 2,5 lit/ha i to prije cvatnje. Osim toga za poboljšanu kvalitetu prinosa preporučuju primjenu YaraVita Biostimulatora (YaraVita Biotryg) i YaraVita™ Thiotrac-a (dušično-sumporno folijarno gnojivo) u završnim stadijima.

Za više informacija obratite se tvrtki Yara na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Yara Gnojidba uljane repice Uljarice Ratarstvo Prihrana Ishrana bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)