Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos kukuruza
  • 14.09.2018. 16:30

Kiša je padala baš kada je bilo potrebno, očekuje se barem 12 tona kukuruza po hektaru

Iako je o ovogodišnjoj otkupnoj cijeni kilograma kukuruza još uvijek rano govoriti, ratari se nadaju većem iznosu od prošlogodišnjeg, a kada je o samom plasmanu riječ, većina poljoprivrednika s tim nema problema. 

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.307
  • 88
  • 0

Nestabilno ljetno vrijeme mnogim poljoprivrednicima predstavilo je probleme, ali razmjerna količina kiše obradovala je uzgajivače kukuruza koji već godinama muku muče sa sušom u ljetnom razdoblju. Spomenuta kultura za sada je u dobrom stanju i ratari koji su dobro obavili zaštitu protiv korova ove godine trebali bi dočekati odličan prinos. 

Tomislav Funtek iz Brckovljana, mladi je poljoprivrednik koji se bavi ratarstvom na površini od 250 hektara, od čega je kukuruz zastupljen na između 60 do 80 hektara. Prema njegovim riječima, početak ratarske sezone nije bio obećavajuć.               

"Imali smo jako teško proljeće. Tu kod nas je dosta teško močvarno tlo. Bilo je blato, pa su krajem travnja nastupile visoke temperature, zapekla se zemlja i teško smo ju obrađivali. Morali smo prolaziti gotovo duplo više puta prohoda da bi pripremili sjetvu", rekao je Tomislav Funtek. 

Ove godine kukuruz bi mogao dostići pun potencijal

Prema riječima proizvođača, kukuruzu su odgovarale kiše krajem lipnja i početkom srpnja. 

"Godina obećava, bolja je od prošle. Bilo je kiše baš kada je bila potrebna. Urod i kvaliteta kukuruza bi trebali biti odlični, a to ćemo saznati kada kombajn uđe u polje. Očekujemo barem 12 tona po hektaru", rekao je Ivica Šarec iz Martinske Vesi. 

I stručnjaci se slažu da bi u Hrvatskoj kukuruz ove godine mogao dostići svoj puni potencijal kada je riječ o prinosu.   

"Dobra godina za kukuruz je kada on dobiva malo kiše u kraćim vremenskim razmacima, a to nam se upravo dogodilo ove godine. Imali smo svakih sedam do deset dana malo kiše i kukuruz je cijelu svoju vegetaciju imao dovoljno vlage, a samim time i dovoljno snage korijenovog sustava da izvuče iz zemlje sve ono što mu je poljoprivrednik dao", rekao je Zvonimir Harmicar, stručnjak za uzgoj hibrida kukuruza. 

Očekuje se cijena približna prošlogodišnjoj

Iako je o ovogodišnjoj otkupnoj cijeni kilograma kukuruza još uvijek rano govoriti, ratari se nadaju većem iznosu od prošlogodišnjeg, a kada je o samom plasmanu riječ, većina poljoprivrednika s tim nema problema. 

"U zadnjih par godina nemamo problema s otkupom, mi smo tu dosta blizu Sloveniji, Italiji gdje dosta toga plasiramo. Za otkupnu cijenu se priča da bi trebala biti na razini prošlogodišnje, možda čak i veća. Prinos bi trebao biti dobar i sve bi trebalo biti zadovoljavajuće", rekao je Tomislav Funtek. 

A čim je dobar prinos i s otkupom nema problema, život mladog poljoprivrednika je lakši i ljepši. 

"Nekada zna biti naporno. Problem je kad su nam lošije malo godine, u smislu da su nam neraspoređene oborine. U principu, ne žalimo se", zaključio je Tomislav.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ratarstvo Kukuruz Prinos Oborine


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]