Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 25.02.2016. 10:30

Kiša diktira ritam kupnje i prodaje žitarica

Tko ima najkvalitetniju pšenicu?

  • 1.087
  • 122
  • 0

Egipat kupuje francusku i rusku pšenicu jer jedino su njihovi usjevi nazaraženi, dok druge zemlje imaju problem s izvozom i razinama zaraze raženom glavicom. Ozimi ječam i pšenica u Francuskoj u odličnom su stanju.

Velike količine kiše pogodile su Južnu Ameriku pa je nešto usporena sjetva, a usjevi se oporavljaju od suše.

Egipat kupuje rusku i francusku pšenicu

Egipat je, nakon zaprimljenih pet ponuda, kupio 240Kt francuske i ruske pšenice. Konfuzija oko dozvoljenih razina zaraze raženom glavicom razlog je ovako malo zaprimljenih ponuda. Zalihe pšenice u Egiptu trebale bi trajati do lipnja.

Nesigurnost oko egipatske uvozne politike dovela je do posljedica za francuske izvoznike pšenice. Dodatne zalihe francuske meke pšenice povećale su se na 6Mt, prema prognozama statističara. Prognozira se da će izvoz meke francuske pšenice sveukupno iznositi 18.8Mt za 2015/16, 6% niže nego prošle sezone.

Francuski usjevi ječma i pšenice u odličnom stanju

Slabiji rubalj pomogao je ruskom izvozu žitarica. SovEcon očekuje da izvoz žitarica u veljači dosegne 2.2Mt. To znači da od srpnja do veljače izvoz može dosegnuti 25.2Mt, dok je u istom periodu prošle sezone iznosio 24.8Mt.

94% meke francuske pšenice u veljači je u dobrom i izvrsnom stanju, prema podacima FranceAgriMer-a. Povećanje je to od 3% s obzirom na prošlu sezonu. Procijenjeno je i da je 94% ozimog ječma u dobrim i odličnim uvjetima.

Sjetva francuskog proljetnog ječma je u tijeku. Prema FranceAgriMer 5% područja je zasijano. To je za 1% više od prošlog tjedna, ali i 9% manje od prošlogodišnjeg napretka.

Kiša pomaže rastu usjeva, ali usporava sjetvu

Kiša je pala diljem Južne Amerike gdje su bogata područja pod sojom. Kiša je pomogla rast usjeva u južnom Brazilu, ali je usporila radove na otvorenom i ranu sjetvu na sjevernom i središnjem području.

Kiša u kombinaciji sa visokim zahtjevima brazilske soje i žitarica uzrokovala je odgodu isporuke žitarica. Oko 163 broda su čekali na ukrcaj u Brazilu, gotovo duplo nego prošle godine. I dok su odgode uobičajene za ovo doba godine, ako se nastave - mogle bi neke od trgovinskih razmjena usmjeriti na Argentinu ili SAD.

Izvor podataka: hgca.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Uljarice Žitarice HGCA Soja Kukuruz Pšenica SAD Francuska Rusija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]