Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska trska
  • 22.10.2017. 18:00

Kineska trska - 10 puta isplativija od kukuruza

Da li biste umjesto kukuruza zasadili kinesku trsku, koja se može eksploatirati u narednih 20 godina?

Foto: U.S. Department of Agriculture/Flickr
  • 5.532
  • 325
  • 0

Kineska trska ili slonova trava (Miscanthus giganteus) sve se više uzgaja u Engleskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Portugalu. Nastala je križanjem kineske srebrne trave i šećerne trske.

Može se eksploatirati u narednih 20 godina, a njen uzgoj je deset puta isplativiji od uzgoja kukuruza. Prinosi su u trećoj godini do 20.000 kg/ha. Koristi se za proizvodnju briketa za ogrijev, a odlična je i kao malč ili prostirka za životinje.

Već smo pisali o pripremi zemljišta i sadnji kineske trave, zato ćemo ovom prilikom pažnju posvetiti njezi i žetvi.

Njega kineske trske

Vrlo je važno da oko trske ne bude korova, pa se mogu koristiti sredstva zaštite, koja se koriste i za kukuruz, a alternativa je okopavanje motikom. Biljne bolesti su moguće samo ukoliko se trska nalazi na zemljištu sa ustajalom vodom.

Kada je riječ o gnojidbi, preporučuje se gnojidba dušikom (maksimalno 100 kg/ha), od druge godine, iako nije neophodno. Tekući gnoj se ne preporučuje, a kalij se može osigurati posipanjem pepela u prvoj godini.

Za uzgoj kineske trske najbolja je humusna ilovača dobro snabdjevena vodom. Idealna količina padalina je 700 mm do 900 mm, dobro raspoređena u razdoblju vegetacije. Prosječna godišnja temperatura bi trebala biti iznad 8,5°C, bez suhih ljeta.

Žetva kineske trske

Najbolje vrijeme za žetvu je od studenog do početka svibnja. Bilo bi dobro da je vrijeme sunčano tjedan dana pred posao. Vlaga bi trebala biti 10% do 20%.

Za žetvu se koristi berač kukuruza, a preporučuje se visina košenja od 10 cm do 15 cm. Odsječen dio bi trebao biti dug od 2 cm do 3 cm. Moguće je i prešanje u bale.

Foto: U.S. Department of Agriculture/Flickr


Tagovi

Kineska trska Sadnja Berba Njega Miscanthus giganteus


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe