Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 10.03.2022. 15:00

Kina povećava vlastitu proizvodnju hrane, razvijat će i industriju sjemena

Tamošnja vlast nastoji osigurati hranu za domaće tržište. Sve oranične površine se stavljaju u svrhu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje sjemena

Foto: Depositphoto/ChinaImages
  • 326
  • 149
  • 0

Kineski predsjednik, Xi Jinping izjavio je da Kina mora imati sigurnost po pitanju žitarica i osloniti se na domaće tržište koje će održati proizvodnju, objavio je Reuters.

"Ne smijemo misliti da problem hrane nije toliko bitan i ne smijemo se oslanjati na međunarodno tržište", izjavio je na sastanku s delegatima Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC). Istaknuo je da država treba jamčiti opskrbljenost svojih građana i uvoziti žitarice na odgovarajući način. Izjava je došla usred prekida u globalnom lancu opskrbe zbog rata između Rusije i Ukrajine, dva najveća proizvođača žitarica.

Xi je rekao delegatima CPPCC-a da Kina treba stabilizirati proizvodnju hrane i kukuruza i proširiti proizvodnju soje i uljarica. Pozvao je i na razvoj industrije sjemena koja je povezana s nacionalnom sigurnošću.

Nepovoljne vremenske prilike

No, i njih čeka teška godina. Naime, tamošnji ministar poljoprivrede otkriva da bi stanje usjeva ozime pšenice moglo biti najgore u povijesti jer su uoči sjetve izostale oborine. Trećina površina pod pšenicom je zasijana sa značajnim zakašnjenjem. Očekuje se da će prinos biti manji za više od 20 posto.

U Europi već postoji nestašica žitarica, a događaji u Ukrajini doveli su do poremećaja u opskrbi što je rezultiralo rastom cijene pšenice na četrnaestogodišnji maksimum. U Kini su ovoga tjedna također skočile na rekordno visoke vrijednosti zbog problema domaće ponude i posljedica ukrajinske krize. Prema planovima tamošnje vlade, planirano je povećanje proizvodnje soje i drugih uljarica, a zemlja će povećati i stopu proizvodnje kukuruza.

Uvoz kukuruza u 2021. godini je dostigao rekordne iznose zbog niskih zaliha i skokova domaćih cijena.

Ulaganje u osiguranje usjeva

Ova je zemlja izdvojila 1,6 milijardi juana (253,40 milijuna dolara) za stabilizaciju proizvodnje ozime pšenice, priopćilo je njihovo ministarstvo financija. 

Također, vlada će 2022. osigurati 6,59 milijardi dolara za osiguranje usjeva što je 30,8 posto više nego godinu dana ranije.

Sve oranice će biti namijenjene za agrarnu proizvodnju, posebno žitarica, kako bi se zaštitila površina poljoprivrednog zemljišta i brže oživjela sjemenska industrija.


Tagovi

Kina Xi Jinping Žitarice Tržište pšenice Nestašica žitarica Domaća proizvodnja Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️