Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 04.09.2022. 15:00

Kazahstan ukida ograničenja na izvoz pšenice i pšeničnog brašna

Zahvaljujući kišnom proljeću očekuju odličan prinos pšenice što će omogućiti veći izvoz

Foto: Depositphotos/wolyalya.gmail.com
  • 272
  • 105
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Kazahstana je objavilo da od 10. rujna ukidaju ograničenja na izvoz pšenice i pšeničnog brašna, objavio je Apk-inform.

Očekuje se žetva više od 13 milijuna tona pšenice, 12 posto više od prošlogodišnjeg uroda. Za osiguranje jednogodišnje domaće potrošnje neophodno je 6,5 milijuna tona te žitarice.

Odlična žetva

Prethodno je odlučeno da se izvoz pšenice i pšeničnog brašna ograniči do 30. rujna 2022., ali je sada taj rok skraćen.

Erbol Karašukejev, ministar poljoprivrede, već je ranije najavio ukidanje ograničenja. Rekao je da su kvotama za izvoz žitarica u količini od 550 tisuća tona i brašna u količini od 370 tisuća tona pokušali zaštititi domaće tržište od prehrambene krize koja je zahvatila međunarodno tržište. Kada je odluka donesena, nisu znali kakva ih žetva očekuje, ali je sa već spomenutih 13 mil. t pšenice situacija drugačija.

Imali su dobru žetvu (Foto: Depositphoto/vlalukinv@gmail.com)

"Racionalno je dozvoliti poljoprivrednim proizvođačima da prodaju žitarice i brašno u inozemstvu. Ovogodišnja žetva u kombinaciji sa zalihama bit će dovoljna za kazahstansko i za vanjsko tržište", naglasio Karašukejev.

Značajan proizvođač pšenice 

Ova zemlja je značajan svjetski proizvođač pšenice i po obujmu proizvodnje nalazi se na četrnaestom mjestu. U 2022. očekuju visoke prinose, veće za 15 do 20 posto u odnosu na prethodne godine. To se može zahvaliti kišnom proljeću koje je rezultiralo s dovoljno vlage u zemlji, što nije bio slučaj u mnogim svjetskim žitorodnim regijama.

Kako navodi Eurasianet, glavni kupac je Uzbekistan sa 40 posto, a za njim slijede Iran i Avganistan. Ministar Karašukejev je rekao da od prosječne godišnje proizvodnje od 12 milijuna tona pšenice, oko polovice je namijenjeno za domaću potrošnju, dok se ostatak izvozi ili u sirovom obliku ili u obliku brašna. Planirano je izvesti oko 7 milijuna tona.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Kazahstan Tržište žitarica Žitarice Pšenica Pšenično brašno Izvoz pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer