• Petrokemija
  • 27.04.2018. 09:00

Kasna folijarna prihrana pšenice budi sve veće zanimanje poljoprivrednika

Kasna folijarna prihrana pšenice u fazi klasanja sve više budi zanimanje poljoprivrednih proizvođača. Budući da ova prihrana nije bila u širokoj primjeni, u našim proizvodnim uvjetima postoje neke nedoumice o kasnoj folijarnoj prihrani. 

Foto: Bigstockphoto/Oleg.0
  • 1.884
  • 68
  • 0

Kasna folijarna prihrana pšenice u fazi klasanja sve više budi zanimanje poljoprivrednih proizvođača budući da se uvođenjem Kodeksa o otkupu uljarica i žitarica otkupna cijena pšenice, uz ostale parametre, formira i prema sadržaju proteina.  

Na sadržaj proteina utječe pravilna gnojidba od početka uzgoja, a posebno je važna dostupnost dušika u vrijeme najintenzivnije sinteze proteina - u fazi cvatnje pšenice. Budući da ova prihrana nije bila u širokoj primjeni, u našim proizvodnim uvjetima postoje neke nedoumice o kasnoj folijarnoj prihrani. 

Da bi folijarna prihrana uspjela, poštujte ova pravila

Da bi folijarna prihrana postigla svoj pozitivan učinak, potrebno je poštivati nekoliko pravila:

  • prskanje folijarnim gnojivima obavlja se tijekom hladnijeg i vlažnijeg dijela dana (rano ujutro, predvečer ili za oblačnog vremena) 
  • prskanje se obavlja kada nema vjetra
  • biljke koje su duži period pod stresom zbog suše i temperature zraka veće od 26°C ne bi trebalo prskati zbog moguće pojave fitotoksičnosti 
  • ne primjenjivati veću koncentraciju ili dozu folijarnog gnojiva od preporučene 
  • u aridnim područjima (s manje oborina) primjenjivati nižu koncentraciju folijarnog gnojiva 
  • otopinu folijarnog gnojiva nikada ne uliti prvu u spremnik prskalice, nego spremnik prvo napuniti vodom do ¼ zapremine zatim dodati folijarno gnojivo pa dopuniti ostatak spremnika vodom 

Na sadržaj proteina utječe pravilna gnojidba od početka uzgoja, a posebno je važna dostupnost dušika u vrijeme najintenzivnije sinteze proteina - u fazi cvatnje pšenice.

Folijarna prihrana u ovoj fazi razvoja pšenice  preporuča se kada zbog suše usvajanje hraniva korijenom ne zadovoljava potrebe biljke u potpunosti. Prihrana preko lista ima brz učinak, visoka je iskoristivost primijenjenog gnojiva, jednostavna je njihova primjena zajedno s pesticidima uz minimalne troškove. Imaju popratno insekticidno djelovanje (efikasni protiv leme). 

Primjena UAN-a, UREA-e i Fertine R

Mineralna gnojiva koja se mogu primijeniti u kasnoj folijarnoj prihrani pšenice su UAN, UREA i Fertina R. UAN se može primijeniti u količini 40-80 l/ha, otopina UREE u koncentraciji 5-8% ili Fertina R u koncentraciji 2%. Sva predložena gnojiva dobro prekrivaju tretiranu površinu, postojana su na listu i dobro se upijaju što im omogućuje maksimalnu iskoristivost.  

Istraživanja koja je Petrokemija tri godine zaredom provodila u primjeni UAN-a i otopine UREE u kasnoj prihrani pšenice pokazala su da njihova primjena pozitivno djeluje na povećanje sadržaja proteina u zrnu te ujedno pozitivno djeluje i na komponente prinosa. Varijante na kojima je primijenjen UAN ili otopina UREE imale su veću hektolitarsku masu, veću masu tisuću zrna i veći postotak proteina. Razlog zašto je potrebno povećati sadržaja proteina u pšenici je taj što je pšenica najvažniji izvor proteina u prehrani ljudi, a biljni su proteini osnovni izvor esencijalnih aminokiselina i vrlo bitan čimbenik u zaštiti od bolesti jer inaktiviraju bakterije i viruse.

Za više informacija o folijarnoj prihrani pšenice, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Petrokemija Pšenica Folijarna prihrana Gnojidba Klasanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovako kaže statistika, a koji su Vaši komentari na isto?