Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim mineralni agregati
  • 11.10.2014. 11:40

Kalcizacijom povećajte plodnost tla!

Korištenjem Holcim Agrocal® proizvoda, uz svoju primarnu namjenu smanjenja kiselosti, nadomjestit će se isprani makroelementi kao što su kalcij i magnezij, popraviti struktura tla i vodozračni odnosi.

Foto: depositphotos.com, tortoon
  • 1.125
  • 61
  • 0

Primarna zadaća obrade tla je poboljšanje njegovih fizikalnih svojstava kojima se utječe i na promjenu kemijskih i bioloških svojstava tla. Dakle, cilj je reguliranje vodno-zračnih odnosa u tlu, stvaranje povoljnog režima vode i zraka koji je najpogodniji za rast biljaka.

Pravilna kalcizacija povećava kvalitetu tla

Obradom se u tlo unosi i zrak, a to će ove godine zbog obilne kiše biti teško. Unošenjem zraka u tlo pospješuje se disanje, oksidacijski procesi u tlu važni za stvaranje povoljnih oksidiranih oblika biljne hrane, a posebno se poboljšava rad aerobnih mikroorganizama. Jedni od njih mineraliziraju organsku tvar, razgrađuju je sve do mineralnih spojeva koji otopljeni u vodi služe kao biljna hrana, a drugi fiksiraju atmosferski dušik iz zraka.

Duboka obrada posebno pridonosi razvijanju povećane mase korijenja u tlu, a to je jedan od prvih uvjeta za bolju opskrbu biljaka vodom i hranjivim tvarima, koja se odražava u povećanim prinosima.

Obradom se u tlo unose gnojiva i kalcizacijski materijal pa se prema tome mijenja niz pedoloških osobina tla:

  • poboljšava mu se struktura
  • smanjuje koherencija
  • tlo postaje prozračnije
  • toplije
  • propusnije za vodu i zrak

Kalcizacija se može provoditi prije same osnovne obrade tla, a nakon žetve. Holcim Agrocal® može se pomiješati s organskim gnojivom i razbacati po žetvenim ostacima prije same obrade. Neke zapadne zemlje kalcizaciju obavljaju nakon same obrade pa se kalcizacijski materijal npr. Holcim Agrocal® aplicira po zimskoj brazdi. To je pogodno ako se zemljište pripremilo za jarine i ako su vremenski uvjeti povoljni (jaka zima).

Što se tiče kalcizacije prije sjetve - ozimina preporuka je da se kalcizira dva do tri tjedna prije sjetve, ali Holcim Agrocal® sadrži magnezij te se može aplicirati neposredno prije sjetve i u kombinaciji s organskom masom.

Korištenjem Holcim Agrocal® proizvoda, uz svoju primarnu namjenu smanjenja kiselosti, nadomjestit će se isprani makroelementi kao što su kalcij i magnezij, popraviti struktura tla i vodozračni odnosi. Linija Holcim Agrocal® proizvoda preporuča se za sve ratarske, voćarske i povrtne kulture, vinograde i maslinike.

Rezultate konkretnih istraživanja u korištenju Holcim Agrocal® proizvoda potražite na www.holcim.hr/Poljoprivreda.

Foto: depositphotos.com, tortoon


Tagovi

Holcim Agrocal Kalcizacija tla Obrada tla Gnojidba tla


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo