Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija
  • 18.06.2018. 15:00

Kalcizacija poboljšava pH vrijednost zemljišta i sprječava razvoj gljivica

Unošenjem vapnenog materijala smanjuje se kiselost, a istovremeno se onemogućava dalji razvoj gljivica koje ne podnose novu sredinu.

Foto: Pixabay / LoggaWiggler
  • 1.011
  • 91
  • 0

Kalcizacija je postupak kojim se popravlja i poboljšava pH vrijednost zemljišta.  Može se obavljati tijekom cijele godine, ako na zemljištu nema usjeva. Ipak, najpogodnije vrijeme je odmah nakon žetve strnina, odnosno u vrijeme zaoravanja strništa.

"Pod utjecajem vapnenog materijala, zemljište podliježe velikim promjenama, i potrebno je izvjesno vrijeme da se život u zemljištu prilagodi novim uvjetima. Na prvom mjestu tu je riječ o promjeni mikroflore. U zemljištu koje je kiselo, nema dovoljno korisnih bakterija. Uglavnom su zastupljene gljivice kojima odgovara kisela sredina. Unošenjem vapnenog materijala smanjuje se kiselost, a istovremeno se onemogućava dalji razvoj gljivica koje ne podnose novu sredinu", objašnjava dipl. ing. Snežana Stojković - Jevtić.

Vapneni materijal se rasipa nakon uklanjanja usjeva

Dodaje da su novi uvjeti pogodni za razvoj korisnih bakterija u zemljištu. Međutim, da bi se  razvile u dovoljnom broju, potrebno je duže vrijeme. Gnojidba stajnjakom i uopće unošenjem organske tvari, bakterije se ubrzano razmnožavaju. Vapneni materijal se ne rasipa dok se usjevi ne sklone.

"Ako se kalcizacija obavlja odmah poslije žetve, zemljište ostaje obično slobodno sve do proljeća, kada se siju okopavine. U tom slučaju od kalcizacije do sjetve prođe oko devet mjeseci, što je dovoljno da se procesi u zemljištu odigraju i da novi usjevi ne trpe nikakve posljedice uslijed promjena koje izaziva unošenje vapnenog  materijala u zemljište", zaključuje Stojković - Jevtić.


Tagovi

Kalcizacija Korisne bakterije Vapneni materijal Gljivice PH zemljišta


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas samo Baranja. Press tour, a gdje ste vi? 🙂🚜🍅🌽🍇