Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena herbicida
  • 21.05.2024. 07:30

Kako znati je li primjena herbicida bila učinkovita?

Je li tretman bio učinkovit, nećemo znati dan ili dva nakon primjene. Prvi znakovi djelovanja herbicida na ciljane biljke mogu se uočiti tek nakon tjedan dana, a ponekad i duže

Foto: Shutterstock/vlalukinv
  • 6.127
  • 327
  • 0

Traje intenzivna primjena herbicida na ratarskim kulturama - kukuruzu, suncokretu, soji i drugima. Za njihovu učinkovitost presudna je doza. Čak ako se koriste u idealnim uvjetima, a s manjom dozom, u većini slučajeva neće dati željene rezultate, navodi farmer

U slučaju da koristite niže doze od preporučenih, može se činiti da dobro djeluju jer se korov deformira, osuši, požuti, ali najčešće ne dolazi do potpunog uništavanja nego tek usporavanja rasta. 

Kiša nakon tretmana 

Treba imati na umu i to da oborine koje padaju nakon tretiranja utječu na učinkovitost te ublažavaju djelovanje sredstva. Na zemljišne herbicide će posebno negativno utjecati jaka kiša te ih isprati ili "otjerati" u dublje slojeve tla. 

Vremenski raspon od tretiranja do kiše ovisi o sredstvu, za neke je dovoljno 2 sata da se apsorbiraju u biljku i postanu djelotvorni, a nekima i četiri. 

Kako spriječiti zanošenje pesticida? Evo pet savjeta

Ako su neposredno nakon folijarnog tretiranja zabilježene obilne oborine, vjerojatno će se dogoditi da je herbicid u velikoj mjeri ispran s lista ili da je razrijeđen. I u ovom se slučaju može dogoditi da korov daje znakove oštećenja, ali bi krajnji učinak mogao biti sličan kao kod primjene manje doze. Nakon početnih oštećenja, biljka će vjerojatno nastaviti s razvojem. 

Nadzirati usvjeve

Je li tretman bio učinkovit, nećemo znati dan ili dva nakon tretmana. Prvi znakovi djelovanja herbicida na ciljane biljke mogu se uočiti tek nakon tjedan dana, a ponekad i duže. Sve ovisi o uvjetima i korištenoj dozi. Ako primijenimo visoke doze herbicida, a pritom imamo povoljne uvjete tijekom i nakon tretiranja, vrlo brzo možemo uočiti vanjske simptome na korovima. U pravilu se prvo javlja diskoloracija, a zatim deformacije, iako se ponekad ovi znakovi javljaju istovremeno. 

Bez obzira na to, usjeve treba nadzirati jer je moguće da će se tretirana biljka uspjeti obnoviti. Može se dogoditi da njezin rast u početku bude zaustavljen, ali se nakon nekoliko dana ona nastavi razvijati, rasti, stvarati mlado lišće. 

Podjela korova: Mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji, uskolisni ili širokolisni

Potpuna učinkovitost tretmana obično se vidi nakon 7 - 14 dana, a u slučaju hladnog vremena period u kojem herbicid ubija biljku se produljuje na tri do četiri tjedna. Brže ćemo uočiti vanjske simptome, no oni ne moraju nužno značiti uspješnu primjenu. 


Tagovi

Primjena herbicida Doza herbicida Herbicidi i kiša Korovi Učinkovitost herbicida Simptomi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EU osigurava 40 milijuna cjepiva protiv ptičje gripe - namijenjeno je zaštiti ljudi

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize potpisat će danas ugovor s tvrtkom CSL Seqirus kako bi osiguralo 665.000 doza cjepiva protiv ptičje gripe, v...

Više [+]