Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 17.04.2022. 10:30

Kako tretirati pšenicu koju je zahvatila bolest?

Najznačajnije lisne bolesti pšenice i simptomi koji se javljaju u našem podneblju su pepelnica strnih žita, hrđa, smeđa i žuto-smeđa pjegavost lista, kazala je za Poljoprivrednu televiziju mag.ing.agr. Tea Plešić.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.933
  • 197
  • 0

Bolesti lista pšenice javljaju se svake godine uzrokujući smanjenje količine i kakvoće uroda. Intenzitet pojave i utjecaj na prinos ovise o velikom broju čimbenika uključujući i vremenske prilike, agrotehničke mjere te osjetljivost sorti.

"Najznačajnije lisne bolesti pšenice i simptomi koji se javljaju u našem podneblju su pepelnica strnih žita, hrđa, smeđa i žuto-smeđa pjegavost lista", kazala je za Poljoprivrednu televiziju mag.ing.agr. Tea Plešić iz tvrtke Kutjevo d.d.

Među njima, najznačajnija je, kaže, smeđa pjegavost lista čiji uzročnik je gljiva Septoria trtici. "Za razvoj ove bolesti je potrebna visoka vlažnost zraka i kiša kroz duži period", napomenula je. Kako dodaje, simptomi se pojavljuju na plojki i rukavcu lista u obliku nekrotičnih pjega koje su ispunjene crnim piknidima s crnim sporama.

"Zaraza može smanjiti prinos i do 40 posto jer smanjuje asimilacijsku površinu lista i utječe na opću kondiciju biljke", istaknula je.

Preporuka je provesti tri tretmana zaštite

Prilikom određivanja pravog trenutka za primjenu fungicida kao i broja potrebnih tretmana, kaže, važno je prepoznati razvojni stadij pšenice, potencijal za bolest i vremenske uvjete, kvalificirano prepoznati bolest i odabrati odgovarajući fungicid.

Kada govorimo u suzbijanju bolesti u žitaricama potrebno je usvojiti dva važna parametra s kojima se određuje izbor preparata. "To su preventivna aplikacija fungicida koja se provodi prije pojave simptoma i kurativna kojom se zaustavlja već nastala infekcija", istaknula je Tea.

Kaže, njihova je preporuka aplicirati fungicide kroz tri tretmana jer se tako osigurava dobar potencijal za osiguravanje prinosa.

"Prvi fungicidnim tretmanom osiguravamo smanjeni pritisak bolesti tijekom čitave vegetacije, a potrebno ga je izvršiti u proljeće pojavom idealnih uvjeta potrebnih za ostvarivanje infekcija", pojasnila je dodavši da je ta aplikacija od iznimne važnosti jer se u ovo vrijeme u biljci počinju formirati elementi koji određuju prinos pa ih shodno s time treba i zaštititi.

Što je sve rekla, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Zaštita pšenice Tretiranje Fungicidi Tea Plešić Smeđa pjegavost lista Septoria tritici


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]