Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva uljarica
  • 28.03.2022. 07:30

Kako se uzgaja podlanak - nezahtjevna alternativna uljarica?

Ne zahtijeva velika ulaganja, a daje cijenjeno višenamjensko ulje. Otporan je na bolesti i štetnike. Može se uzgajati u ekološkoj proizvodnji

Foto: Wikimedia commons/Krzysztof Ziarnek, Kenraiz
  • 505
  • 28
  • 0

Sjetveni podlanak ili lanolik (Camelina sativa) predstavlja alternativnu sirovinu za proizvodnju ulja i pripada porodici kupusnjača. Potječe iz središnje Azije i Europe. Izuzetan je prirodni izvor nezasićenih masnih kiselina. Uzgajao se prije 3.000 godina u Europi. Do 2. svjetskog rata ulje od podlanka se upotrebljavalo kao jestivo, posebno u Njemačkoj, Skandinaviji i Rusiji, i za osvjetljenje. Potisnuli su ga suncokret i uljana repica.

Odlikuje se kratkom vegetacijom zbog čega se može uzgajati postrno. Tolerantan je na štetnike i bolesti, zahtijeva skromna ulaganja i pogodan je za ekološku poljoprivredu. Također i za sanaciju zemljišta koja su zagađena teškim metalima, prvenstveno kadmijem. To je biljna kultura niskih ulaganja.

Ulje je izuzetno kvalitetno i dobiva se hladnim postupkom, a može se upotrebljavati na više načina: jestivo, za osvjetljenje i kao biogorivo. Sjeme sadrži do 44 posto ulja i do 42 posto proteina. Odlikuje se visokim sadržajem aminokiselina te omega-3, omega-6 i omega-9 masnih kiselina.

Primjenjuje se i u narodnoj medicini za liječenje upala, čira na želucu, opekotina, rana. Uljne pogače se koriste za hranidbu stoke i ribe. Stabljike služe za proizvodnju vlakana.

Odličan je kao pčelinja paša, jer rano cvjeta. Pokazao se dobar i kao zeleno gnojivo.

Karakteristike biljke

Visina stabla se kreće od 30 do 100cm, a stabljika odrveni na kraju vegetacije. Listovi su dugi do šest centimetara i imaju oblik strelice. Dvospolni cvjetovi su sakupljeni u cvati. Plod je komuška u kojoj se formira do deset sjemenki. U jednom kilogramu sjemena nalazi se oko 400.000 sjemenki.

Sjemenke su vrlo sitne (Foto: WikimediaCommons/Marie PORTAS)

Sjetva podlanka

Ima kratku vegetaciju, od 80 do 100 dana. Može se uzgajati sve do 1.400 metara nadmorske visine. Ne odgovaraju mu teška, zbijena zemljišta, kao ni močvarna. Tek poslije tri ili četiri godine može doći na istu parcelu. Ne uzgaja se nakon kupusnjača, a dobar predusjev su žitarice.

Zahtijeva dobru predsjetvenu pripremu, jer ima sitno sjeme. Nije potrebno duboko oranje. Nema velike zahtjeve prema biljnim hranivima, ali plodna zemljišta i gnojidba osiguravaju više prinose.

Sjetva se obavlja u više termina - proljetna čim se može ući u parcelu, postrna poslije skidanja glavnog usjeva, a jesenska od sredine listopada do početka prosinca. Ne podnosi suviše vlažno zemljište. Klija već na temperaturi od 3ºC, a može podnijeti temperaturu do -11ºC. Sušu podnosi bolje od drugih uljarica.

Količina sjemena se kreće od 5 do 10 kilograma po hektaru. Dubina sjetve je od 0,5 do 1cm. Međuredni razmak se kreće od 12 do 25cm. Ne sijati na zakorovljenom zemljištu. Vrsta je osjetljiva na veliki broj herbicida i ne zahtijeva specifične mjere njege.

Žetva lanolika

Žetva se može obavljati ručno, ali i kombajnima. Njegova prednost je što komuške ne pucaju, ali se sjeme nakon žetve mora dosušivati na sadržaj vlage do osam posto kako bi se moglo skladištiti. Prinos se kreće od 500 do 2.700 kilograma po hektaru.

Korištene fotografije podliježu Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Camelina sativa Uljarica Sjetva uljarica Karakteristike biljke Ulje Lanolik Podlanak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.