Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-nika
  • 31.08.2019. 12:00

Kako pripremiti kvalitetnu silažu kukuruza

Tvrtka Agro-nika u svom asortimanu ima mikrobiološki preparat Silko. Specijalizirani proizvod namijjenjen za pripremanje silaže. Silko se primjenjuje za siliranje zrna kukuruza ili cijele biljke kukuruza.

Foto: Agro-nika
  • 954
  • 74
  • 0

Priprema kvalitetne silaže ključna je za isplativost mliječnih farmi ili tova goveda. Stočna se hrana čuva tijekom razdoblja u kojoj se ne proizvodi biljna masa, a na modernim farmama tijekom cijele godine. Postoje dva osnovna načina očuvanja krupne stočne hrane. Prvo je uklanjanje vode koja stvara silažu, a drugo je uklanjanje zraka koji stvara sijeno. Za dobivanje 1 tone kvalitetnog sijena potrebno je ukloniti 3,5 t vode. S praktične strane, puno je lakše i jeftinije ukloniti zrak nego vodu.

Zašto silirati?

Konzerviranjem silaže osiguravaju se minimalni gubici hranjivih tvari (ugljikohidrata, proteina, vitamina, minerala) u odnosu na pripremu sijena. U idealnim uvjetima, 30% suhe tvari gubi se u pripremi sijena. U dobro izvedenom siliranju gubici rijetko prelaze 10%. Silaža se može pripremiti od biljaka koje daju visoke prinose zelene mase i preko 60 t/ha i nisu pogodne za sijeno (kukuruz i sirak).

Siliranje ne ovisi o vremenskim prilikama. Može se obavljati za vrijeme hladnog i oblačnog vremena. Omogućava dvije žetve godišnje s iste zemlje bez navodnjavanja s vrlo visokim prinosima. U jesen se mogu sijati razne mješavine mahunarki i žitarica ili samo žitarice, i u proljeće, nakon njihovog skidanja, silažni kukuruz. 

Trošak skladištenja silaže puno je niži od troškova skladištenja sijena po kilogramu suhe tvari.

Silaža zahtijeva puno manje skladišnog prostora od sijena. U 1 m3 stane oko 100 kg sijena ili oko 85 kg suhe tvari, a silaže oko 700 kg ili 200 kg suhe tvari. Silaža je ukusna hrana i životinje je rado jedu. U dobrim silosima spremljena se silaža može uspješno čuvati i nekoliko godina.

Trošak skladištenja silaže puno je niži od troškova skladištenja sijena po kilogramu suhe tvari

Mikrobiološki preparat Silko za pripremanje silaže

U suvremenom stočarstvu, posebno u proizvodnji mlijeka, sve je veći značaj upotrebe silaže u hranidbi goveda. Tvrtka Agro-nika u svom asortimanu ima mikrobiološki preparat Silko. Specijalizirani proizvod namijenjen za pripremanje silaže. Silko se primjenjuje za siliranje zrna kukuruza ili cijele biljke kukuruza.

Sadrži 4 posebno odabrane vrste bakterije Lactobacillus plantarum koje imaju sposobnost različite vrste jednostavnih šećera (monosaharida) fermentirati do mliječne kiseline, pri čemu proizvode veće količine mliječne, a manje maslačne i octene kiseline. Primjenom Silka silaža ima veći sadržaj suhe tvari i proteina, čime se osigurava bolja probavljivost hrane i bolji napredak životinja. Mliječna kiselina ima fungicidno djelovanje, odnosno zaustavlja razvoj plijesni nakon otvaranja silaže, što smanjuje rizik od pojave mikrotoksina i kvarenja.

Prednosti korištenja Silko inokulanta za siliranje kukuruza

  • Ubrzana fermentacija;
  • Povećana aerobna stabilnost silaže;
  • Poboljšana probavljivost NDF-a i ADF-a (probavljivost vlakana);
  • Očuvanje proteina u prirodnom obliku;
  • Povećanje dnevnog prinosa mlijeka;
  • Smanjena upotreba koncentrata;
  • Smanjen postotak octene i maslačne kiseline;
  • Veća hranjiva vrijednost silaže.

Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Silaža kukuruza Kukuruz Govedarstvo Stočarstvo Hranidba Mljekarstvo Sijeno


Partner

Agro-nika d.o.o

Hrvoja Vukčića Hrvatinića br.2, 32000 Vukovar, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 550 719, e-mail: agro.nika@hotmail.com web: https://agro-nika.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]