Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana usjeva
  • 14.05.2023. 07:30

Kako primijeniti tekuća gnojiva?

Biljke bolje usvajaju i iskorištavaju tekuća gnojiva, a primjena do šestog lista kukuruza povećava prinos. Na što paziti?

Foto: Depositphotos/andov
  • 1.445
  • 96
  • 0

Gnojnica (osoka) i tekući stajnjak mogu se primjenjivati kod uzgoja kukuruza, ali i drugih kultura. Postavljaju se pitanja kada se primjenjuju i u kojoj količini.

Prema djelovanju i usvajanju tvari koje sadrže sličniji su mineralnim gnojivima nego krutom stajnjaku. Sadrže manje suhe tvari. Biljke puno bolje iskoriste minerale i hranjive tvari, jer se nalaze u pristupačnijim oblicima. Tekući stajnjak se tradicionalno primjenjuje prije sjetve, a kako bi spriječili brzu konverziju amonija u dušik, često se dodaju inhibitori nitrifikacije. Međutim, kada se dodavanje obavlja do faze šest listova, tada možemo izostaviti primjenu navedenih inhibitora. Primjena se prilagođava najvećim potrebama biljke kukuruza za hranjivim tvarima i smanjuje gubitak dušika što pozitivno utječe na razvoj klipa.

Gnojnica je fermentirani urin životinja koja otječe kroz stelju. Prosječno 1000 l goveđe gnojnice sadrži do 4,5 kg dušika po 1 m³ i do 7 kg kalijevog klorida (K2O), dosta cinka, bora, manje fosfora i drugih mikroelemenata. Tekuće stajsko gnojivo ima oko 4 kg dušika i kalija, do 3 kg fosfora, značajne količine kalcija, sumpora, magnezija, natrija, cink i druge mikroelemente.

Neophodna namjenska mehanizacija

Na vrijeme primjene utjecat će brojni faktori: od količine kojom raspolažemo, opreme za primjenu, vrste usjeva, kvalitete tla, širine guma, tlaka u njima, tipa mehanizacije do temperature. Navedena tekuća gnojiva možemo primijeniti prije sjetve ozimih usjeva, prije proljetne obrade tla kod proljetne sjetve, poslije proljetne košnje livada, nakon žetve na žetvenim ostacima kako bi se ubrzala njihova razgradnja i tijekom vegetacije kukuruza i drugih kultura, najčešće korjenastih.

Kada se primjenjuju tijekom vegetacije neophodno je koristiti odgovarajuću opremu koja omogućava aplikaciju u međuredni prostor.

Prije primjene - analiza

Prilikom primjene potrebno je voditi računa da ne dođe do unošenja prekomjerne količine dušika. Kako bi osigurali optimalnu količinu gnojiva prije primjene, kada je kukuruz u fazi od četiri do šest listova, potrebno je sakupiti uzorke listova i obaviti analizu minimalnog dušika.

Unošenjem tekućeg gnojiva i njegovim ukopavanjem smanjuje se količina herbicida, jer se istovremeno obavlja i okopavanje usjeva. Za uspješnost ove operacije su neophodne precizne motičice koje se mogu približiti biljkama, a da ih ne oštete. Unosi se na dubinu 15 do 20 cm i na udaljenost od 35 cm gdje je zona rasta korijena.

Ne preporuča se folijarna prihrana

Primijenjena količina će ovisiti o kvaliteti i vrsti gnojnice ili tekućeg stajnjaka, rezultata analize i navedenih faktora. Folijarna prihrana se ne preporučuje iz sanitarnih razloga, a kada se to radi neophodno je razrijediti s vodom, najčešće u odnosu 1:3 (4).


Tagovi

Osoka Gnojnica Tečni stajnjak Prihrana kukuruza Primjena gnojnice Primjena osoke Mehanizacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovce na Pagu su nešto potpuno drugo... #RuralFoto #Životinje #Pag #Metajna