Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL
  • 29.08.2019. 12:00

Kako pravilnom gnojidbom povećati potencijal ozime pšenice

ICL je, uz podršku svojih stručnjaka i odjela za istraživanje i razvoj, kreirao Agromaster Start Mini, poseban i jedinstven proizvod koji kombinira učinak standardnih mikrogranuliranih gnojiva s efektom kontroliranog oslobađanja dušika u kapsulama

Foto: Pixabay/jackmac34
  • 1.455
  • 93
  • 0

Pšenica je kultura koja se najčešće uzgaja za proizvodnju hrane. Većina zasijane pšenice u svijetu je ozimna pšenica, a koristi se za proizvodnju kruha, tjestenine, slada, industrijskog škroba i alkohola. Slama je važan nusproizvod proizvodnje pšeničnog zrna. Cijela se biljka koristi i za zelenu stočnu hranu i za proizvodnju silaže za stoku.

Pšenica se može uzgajati na gotovo svim vrstama tla, osim na vrlo laganim pjeskovitim ili na tresetnim tlima. Optimalan pH za ozimu pšenicu je 6,5. Ozima pšenica preferira relativno plodna tla, ali može uspijevati i na tlima slabije plodnosti, ukoliko je primijenjena adekvatna gnojidba. Sorte ozime pšenice toleriraju preplavljena tla. 

Ozima pšenica preferira temperaturu od 15 do 25°C tijekom klijanja, ali može podnijeti i od 2 do 30°C. Optimalna temperatura nicanja izdanka je 6-9° C. Optimalna temperatura prilikom početka izduživanja stabljike i dizanja je ispod 18°C, a kasnije, najpovoljnija temperatura za cvatnju, početak formiranja zrna i zriobu je između 20 i 25°C. 

U tradicionalnoj gnojidbi pšenice fosfor i kalij treba primijeniti u jesen, prije ili za vrijeme sijanja. Oko 30% dušika može se primijeniti u to vrijeme, dok se preostalih 70% primjenjuje u ranim vegetacijskim fazama proljeća (između prvog i drugog koljenca) i između završetka produženja stabljike i početka podizanja. U jesen se može koristiti mini granulirano gnojivo poput Agromaster Start Mini, u dozi od 60 do 80 kg/ha. Ukoliko je tlo siromašno, može se koristiti i manja doza, 30 do 40 kg/ha, uz standardnu gnojidbu, kako bi se kombinirao početni učinak s dobro uravnoteženom prihranom.

Najnovija generacija starter gnojiva

Novi trendovi u razvoju tehnologija gnojiva za poljoprivredne kulture predviđaju upotrebu mikrogranuliranih gnojiva kao sastavni dio standardnog programa za prihranu biljaka. ICL je, uz podršku svojih stručnjaka i odjela za istraživanje i razvoj, kreirao Agromaster Start Mini, poseban i jedinstven proizvod koji kombinira učinak standardnih mikrogranuliranih gnojiva s efektom kontroliranog oslobađanja dušika u kapsulama. Ova kombinacija osigurava trenutno oslobađanje hranjivih sastojaka koje su biljkama potrebne u prvim fazama vegetacije (ukorijenjivanje i nicanje izdanka) te jamči kontinuirano hranjenje dušikom tijekom cijelog ciklusa usjeva. Proizvod ne utječe na klijanje ili stvaranje mladih biljaka, što se može pojaviti kod drugih gnojiva, zbog visoke razine soli.

Prednosti Agromaster Start Mini gnojiva

  • Lokalizirana gnojidba, uz maksimalnu iskorištenost hranjivih tvari
  • Jednostavniji je za uporabu, potrebno je manje fizičkog rada i manje se tlo nabija, zbog smanjenja drugih primjena
  • Kontrolirano oslobađanje dušika za dugotrajan učinak
  • Starter efekt stvoren neposrednom dostupnošću fosfora mladom korijenskom sustavu
  • Poboljšana ujednačenost usjeva zahvaljujući kontroliranoj prehrani
  • Isključuje korov koji koristi hranjive tvari
  • Dodatni magnezij i sumpor koji pojačavaju fotosintetsku aktivnost i rast biljaka
Ozima pšenica (Foto: pixabay.com/Pitsch)

Folijarna prihrana

Folijarna se prihrana kod ozime pšenice obično primjenjuje tako da se folijarna gnojiva kombiniraju s proizvodima za zaštitu usjeva. Folijarna prihrana pospješuje razvoj biljaka, nadoknađuje nedostatak mineralnih hranjivih tvari te jača biljku protiv abiotskih čimbenika (npr. suše, vrućine, hladnog tla) i biotskih čimbenika (npr. nematoda, štetočina i bolesti).

Uzgajivači ozime pšenice ciljaju na visoki prinos, visok udio proteina (10-15%) i visoku kvalitetu proteina. Ovi se ciljevi mogu ostvariti samo uz optimalnu prihranu biljaka i folijarna gnojiva imaju važnu ulogu u tome. Iz tog razloga, ICL za idealnu prihranu preporučuje jednu primjenu Agroleaf Power High P (12-52-5 + TE) - 3-5 kg/ha u jesen, prije oranja, kako bi se ojačao korijenov sustav i biljka pripremila za zimsku sezonu.

U proljeće će jedna primjena Agroleaf Power High N (31-11-11 + TE) - 3-5 kg/ha, na prvom vidljivom koljencu, potaknuti brži rast biljaka u vlatanju i prvi stadij razvoja cvijeta, koji se pojavljuje u ovoj fazi. 

Kada je vidljivo drugo međukoljence, preporučuje se primjena Agroleaf Power Total (20-20-20 + TE) - 3-5 kg/ha, kako bi se osigurala uravnotežena prihrana koja nadopunjuje gnojidbu dušikom. Sadržaj fosfora i kalija u Agroleaf Power Total gnojivu, poboljšat će razvoj stabljika i formiranje zrna u klasu. Ovo je kritična faza koja osigurava veliku razliku u prinosu i kvaliteti.

Prije cvatnje, kako bi se poboljšala kvaliteta žitarica, preporučuje se Agroleaf Power High K (15-10-31 + TE) - 3-5 kg/ha zbog omjera N: K od 1: 1,5. Bitno je koristiti ovaj proizvod samo ako je učinjena i druga aplikacija dušika. Ako nije, u tom slučaju može se koristiti Agroleaf Power High N (31-11-11 + TE) - 3-5 kg/ha. Kako bi se poboljšala razina proteina, koja može utjecati na cijenu žitarica, zadnja se primjena može obaviti nakon cvatnje s Agroleaf Power High N (31-11-11 + TE) - 3 - 5 kg/ha.

Rezultati pokusa Agromaster Start Mini

Od 2015. do 2016. godine, u službenoj probnoj stanici - INCDA-Fundulea iz Rumunjske, testiran je Agromaster Start Mini kako bi se usporedili rezultati njegove i primjene i standardne prakse uzgajivača. Osnovna se gnojidba uzgajivača sastoji od uobičajenih gnojiva koja se primjenjuju u doziranju na 80 kg/ha P2O5 + 40 kg/ha K2O. Agromaster Start Mini (21-21-5 + 2MgO + 15SO3) testiran je na dvije različite parcele, u dozi od 80 i 60 kg/ha (Agromaster Start Mini 1 & 2). Dodatna primjena dušika odrađena je u proljeće s dozom dušika od 40 kg/ha.

Zaključak: Iako je razina primijenjenog dušika bila slična, razina proteina bila je viša za Agromaster Start Mini, koji je primjenjen u dozi 80 kg/ha. Prinos je povećan do 40% u odnosu na prinos kojeg uzgajivači ostvaruju sa standardnom praksom. Rezultati jasno pokazuju da je upotreba Agromaster Start Mini učinkovitija u odnosu na primjenu konvencionalnih gnojiva. A posebno se ističe opskrba mladog korijenskog sustava fosforom. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ozima pšenica Prihrana Gnojidba ICL


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije