Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojenje u ratarstvu
  • 30.12.2018. 13:30

Kako odrediti vrstu i vrijeme upotrebe gnojiva u ratarstvu?

Da bismo odredili vrste, količine i vrijeme upotrebe mineralnih gnojiva na obradivim površinama, važno je da poznajemo i proanaliziramo nekoliko parametara.

Foto: Flickr / Soil Science
  • 924
  • 58
  • 0

Da bismo odredili vrste, količine i vremena upotrebe mineralnih gnojiva na obradivim površinama, važno je da poznajemo i proanaliziramo nekoliko parametara kao što su:

  • bonitetne odlike zemljišta;
  • parametri kontrole plodnosti;
  • vodni režim oraničnog sloja;
  • agrometereološki pokazatelji.

Gnojidbu obavljati na osnovu analiza zemljišta i potreba biljaka 

Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Dobrivoje Popović, postoji nekoliko bonitetnih tipova zemljišta, uglavnom srednje plodnog, kao i srednje teškog za osnovnu obradu i predsjetvenu pripremu. On dodaje da su ta zemljišta kisele i jako kisele reakcije. Zemljište je slabo osigurano fosforom, sa srednjim sardžajem dušika, bogata i jako bogata kalijem S druge strane, humusa ima u nekim srednjim ili siromašnijim količinama, dok je vodni režim na donjim granicama prema potrebama uzgajanih biljaka.

Predhodni parametri određuju sljedeći pristup biljnoj proizvodnji:

  • od dušičnih gnojiva treba koristiti KAN, zbog stanja kiselosti oraničnih površina u predsjetvenoj pripremi ili u ishrani;
  • ukoliko kompleksna mineralna gnojiva nisu korištena prije zime, to jest unijeta zaoravanjem ili bar u prvoj predsjetvenoj pripremi, ne treba ih unositi, jer nemaju efekta u suhom ratarenju na ovim prostorima;
  • u narednoj sezoni obrade zemljišta treba unositi kombinacije gnojiva u kojima dominira fosfor;
  • količine aktivne tvari, naročito dušika i fosfora, po mogućnosti treba odrediti prema njihovom sadržaju u zemljištu, odnosno prema namjeni sjetvene biljne vrste;
  • način i količina gnojiva se određuje prema vremenu sjetve i vremenu iskorištavanja apsolutno planiranim plodoredom.

Na kiselim zemljištima se može koristiti meliorativno gnojivo

Diplomirani inženjer poljoprivrede Bogdan Garalejić dodaje da se na kiselim zemljištima može koristiti MAP kao melirativno gnojivo u slučaju da su vrijednosti analize ispod 10 mg/100g ili 100ppm s tim da se kod pH ispod 5,5 preporučuje dodavanje CaO u količini od 5,25 kg/1 kg unetog P2O5 ili za 52 kilograma / P2Og iz MAP-a (11:52) unijeti 273 kilograma CaO po 1 ha.

On napominje da su analize u posljednjih nekoliko godina pokazale da se na zemljištima ispod pH 6,5 može koristiti MAP za popravak sadržaja fosfora. Anliza, to jest ekstrakcija za AL metodu gdje su pH zemljišta ispod 7, daje dobre pokazatelje sadržaja fosfora u zemljištu. Pri tome treba voditi računa da je na zemljištima, glinovitim, kao što su smonica i gajnjača, potrebno unijeti fosfor i kalij i bez obzira na visoke vrijednosti u analizi zato što se oni ne mogu iskoristiti zbog tipa sekundarnih minerala gline, ilit i kaolinit, koji P i K drže čvrsto vezane za čestice zemljišta tj unutar kristalne rešetke glinenih minerala.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Gnojidba Zemljište Analiza Plodnost Kiselost Bogran Garalejić Dobrivoje Popović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije