Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 29.01.2023. 07:30

Kako odabrati sjeme kukuruza za sjetvu?

Postoje različite podjele sjemena kukuruza, prema kategoriji, tipu, čistoći. Evo pojašnjenja za početnike

Foto: Depositphotos/mycola_adams
  • 3.501
  • 209
  • 0

Na pragu smo nove sezone sjetve kukuruza. Iskusni ratari prate novitete u sjemenarstvu, kao i klimatske promjene koje također utječu na odabir sjemena, ali i brojne druge faktore. No, ima i onih koji su potpuni početnici u ovom poslu ili pak žele uzgojiti kukuruz iz hobija te ne razumiju neke značajke koje se vežu uz njega. 

U većini zakonske regulative možemo pročitati da poljoprivredno sjeme predstavlja generativne ili vegetativne dijelove poljoprivrednog bilja koji služe za umnožavanje poljoprivrednog bilja u ratarstvu, povrtlarstvu, cvjećarstvu i generativnih podloga u voćarstvu.

Najviše se siju hibridi

Pripremajući se za vegetacijsku sezonu susrećemo se s različitim kategorijama. Kada je u pitanju kukuruz najviše se koristi hibridno, a zaljubljenici u stare sorte su naklonjeni sortnom sjemenu.

Prošle je godine bio pogođen sušom (Foto: M.C.Celić)

Izbor hibrida jedan je od najvažnijih faktora koji djeluje na prinos i kvalitetu. Mogu imati različitu dužinu vegetacije pa ih svrstavamo u vegetacijske grupe FAO 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900 i 1000. Rani hibridi su iz grupe FAO 100 i njima vegetacijski period iznosi do 90 dana, dok kod grupe FAO 200 ima vegetaciju od 90 do 100 dana. Svaka sljedeća grupa ima za deset dana duže vegetacijsko razdoblje. Na našem području se najviše uzgajaju grupe od FAO 300 do 700. Najdužu vegetaciju ima FAO 1000. Općenito se može reći da se FAO 300 do 500 uzgaja za zrno, a FAO 600 i 700 su silažni hibridi kukuruza.

Kako uzgajati kukuruz u sušnoj godini?

Hibrid nastaje križanjem roditelja različitih uzgojnih linija. Za njega je karakteristično da ne prenosi vjerno osobine koje ima već tijekom daljnjegg uzgoja dolazi do cijepanja tih osobina. Dobiva se usjev neujednačen po proizvodnim osobinama. Zbog toga uzgajivači svake godine kupuju novo sjeme.

Razlikujemo jednostruki hibrid koji je stvoren križanjem dvije samooplodne linije. Dvostruki je prva generacija nastala križanjem dva jednostruka, dok je trostruki prva generacija križanjaa jedne samooplodne linije i jednostrukog hibrida.

Uzgoj starih sorti

Sortno sjeme vjerno prenosi specifične osobine roditeljske biljke. Upravo se to traži kod starih sorti. Kako je kukuruz stranooplodan i oplodnja se obavlja pomoću vjetra kako bi sačuvali čistoću, odnosno osigurali da se oplodnja klipa obavi peludi iste sorte, uzgajamo ih udaljene od drugih površina pod ovom kulturom. U slučaju da to ne možemo izbjeći, uzgajivači prakticiraju uzimati samo klipove iz unutrašnjosti njive. Obavezno se iz dalje reprodukcije izbacuje sjeme koje potječe s klipova koji se nalaze u četiri krajnja reda kada gledamo sa svake strane.

Sortna čistoća sjemena utvrđuje se na osnovi rezultata provjere klijavosti i razlikuju se tri kategorije. Sjeme klijavosti od 97 do 100 posto za prvu, od 95 do 98 posto za drugu i od 85 do 95 posto za treću kategoriju.

Zuban, tvrdunac, šećerac i kokičar

Prema tipu zrna najviše se uzgajaju zuban, tvrdunac, šećerac i kokičar.

Kukuruz zuban (Foto: Depositphotos/zorandim)

Zuban svojim izgledom zrna podsjeća na konjski zub, jer u procesu zrenja gubi vodu i stvara se udubljenje. Boja može biti bijela ili žuta, ali i crvenkasta. Najviše se koristi za hranidbu domaćih životinja i za industrijsku preradu. Za razliku od njega hibridi i sorte u tipu tvrdunca se više koriste za prehranu ljudi. Njegovo zrno je više brašnasto, a može biti bijelo, žuto, crveno, ljubičasto ili narančasto. Broj redova na klipu je manji nego kod zubana i kreće se od osam do 16. Najčešće imaju osam redova i nazivaju se osmaci. Šećerac i kokičar se koriste u prehrani ljudi. Šećerci, rani kukuruzi koji se najviše koriste dok zrno nije potpuno zrelo i mogu se kuhati, peći, konzervirati i prerađivati na brojne načine.

Na deklaraciji možete pročitati slovne oznake koje vam daju osnovno podatke o tipu kukuruza. Oznaka za tvrdunac je "T", za kokičar "K", šećerac, uljni kukuruz "U", hibrid bijelog zrna "B". Prema broju križanja razlikujemo oznaku SC koji nastaje križanjem dvije linije, TC i DC nastaju kompleksnijim križanjima. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Sjetva kukuruza Sjeme kukuruza Hibrid kukuruza Tip zrna kukuruza Sjeme definicija Izbor hibrida Stare sorte FAO grupa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]